Tips & tricks: cum cureti usor vesela si ustensilele de bucatarie?

Daca iti place sa iti petreci o mare parte din timp in bucatarie, in timp ce gatesti, cu siguranta te preocupa si curatarea acesteia, dupa ce "magia" a avut loc. Ce-i drept, nu e cel mai placut lucru sa strangi dupa ceilalti membri ai familiei sau dupa musafiri, mai ales daca nu prea ai ajutoare, insa cineva trebuie sa faca si asta, iar acel cineva e chiar persoana cea mai responsabila din casa.

Pentru ca stim ca ai de indeplinit o sarcina grea, iti venim in ajutor cu cateva tips & tricks despe cum sa cureti usor vesela si ustensilele de bucatarie. Iata care sunt cele mai importante!

Vase si ustensile din plastic


Daca vrei sa elimini mirosurile neplacute de pe vasele si ustensilele din plastic, inmoaie-le peste noapte in apa calda in care ai pus bicarbonat si putina zeama de lamaie. De asemenea, mai poti pune un sfert de lingurita de pudra de mustar.

Vase si ustensile din aluminiu


Potrivit specialistilor, vasele si ustensilele de bucatarie din aluminiu se curata imediat dupa ce au fost folosite, pentru ca petele sa nu se impregneze. Tigaile din aluminiu se spala cu apa si detergent de vase, apoi se clatesc cu apa fierbinte. Aluminiul isi poate pierde rapid stralucirea, asa ca trebuie frecat regulat cu un burete.

Vase si ustensile din inox


Daca vrei ca totul in bucatarie sa straluceasca de curatenie, mai ales la capitolul vase si ustensile din inox, alege sa le speli in putina apa cu otet de fiecare data. Clateste cu apa calda si lasa-le la uscat intr-un mediu cu aer cald. De asemenea, la fel ca in cazul obiectelor din aluminiu, acestea trebuie spalate sau curatate imediat dupa folosire.

Vase si ustensile din lemn


Lemnul este ceva mai sensibil cand vine vorba de a gati si de a fi curatat. Este recomandat sa il speli cat mai repede dupa utilizare, fiindca acest material poate sa capete un aspect neplacut. De asemenea, e bine sa il dezinfectezi periodic cu o solutie facuta din apa si bicarbonat de sodiu.

Nu inmuia prea mult vasele si ustensilele din lemn, sterge-le rapid cu o laveta uscata si lasa-le mult timp la uscat, pana te asiguri ca nu mai au niciun strop de apa.

Vase si ustensile din lut


Produsele din lut se folosesc de obicei la cuptor si pot fi spalate cu apa fierbinte si putin detergent lichid de vase. Incearca sa nu freci suprafata lor si sa le lasi sa se curete de la sine, sub jetul de apa de la robinet.

Vase si ustensile din portelan


Daca ai in bucatarie produse din portelan, inseamna ca tii la calitate si iti place sa gatesti cu ce e mai bun. Acestea sunt recunoscute pentru rezistenta lor in timp, insa, totodata, trebuie ingrijite cu atentie. Asigura-te ca speli toate vasele la o temperatura moderata, nici prea joasa, nici prea inalta, si ca le speli manual in detrimentul masinii de spalat vase. Astfel, te vei asigura ca nu vor avea nicio fisura si ca vor fi in stare perfecta.

Acestea sunt doar cateva dintre detaliile pe care trebuie sa le cunosti atunci cand vrei sa ai grija de obiectele pe care le folosesti zi de zi in bucatarie. Inspira-te din sfaturile noastre si ai grija de colectia ta de vase si ustensile magice!

Citeste si: 5 elemente indispensabile dintr-o bucatarie moderna!


Comentarii