Amenajarea garsonierei - cum sa eficientizezi cat mai bine fiecare spatiu din incaperea ta

In ciuda trendurilor care tot vin, garsonierele raman unele dintre cele mai populare spatii de locuit, reprezentand alegerea ideala pentru multi tineri, cupluri sau chiar si pentru familile care-si doresc sa aiba o viata independenta, insa nu au alte alternative disponibile, pentru moment. Totusi, amenajarea garsonierei poate reprezenta o provocare destul de mare, intrucat iti doresti sa amplasezi diferite obiecte, intr-un spatiu restrans. Totodata, daca cunosti cateva reguli de baza si iei in considerare anumite idei practice, mobilarea garsonierei poate deveni o oportunitate buna de a transforma un spatiu limitat, intr-o locuinta functionala si plina de personalitate, asa cum toata lumea si-ar dori sa aiba.


Asadar, trebuie sa stii ca indiferent de dimensiunea camerei si de bugetul disponibil, exista extrem de multe idei de amenajare pentru garsoniere pe care le poti lua in considerare. Ai nevoie de inspiratie si sfaturi practice pentru a transforma acest mic sanctuar intr-un camin perfect, adaptat nevoilor si stilului tau de viata, iar articolul de fata fix asta isi propune sa-ti ofere. Va trebui sa maximizezi fiecare centimetru din incapere, prin diferite idei ingenioase, dar si sa optezi pentru o amenajare cat mai armonioasa, astfel incat spatiul sa te faca sa te simti „ca acasa”. 


In continuare, in acest articol, iti vom oferi cele mai importante sfaturi pe care trebuie sa le stii, cand vine vorba de amenajarea garsonierei mici, de la mobilierul pentru care trebuie sa optezi, pana la paleta de culori pe care este important sa o iei in considerare, pentru a largi cat mai mult spatiul vizual. Asadar, daca erai in cautarea unui design de garsoniera perfect, ai ajuns in locul potrivit!

1. Mobilare garsoniera -  cum alegi mobilierul potrivit pentru garsoniera

Cel mai important pas in design-ul interior al garsonierei il reprezinta alegerea perfecta a mobilierului potrivit. Este un proces atat de esential, pentru ca doar asa vei putea crea un spatiu functional, armonios si estetic placut. Intrucat aceste tipuri de incaperi dispun de un loc limitat, fiecare piesa de mobilier trebuie sa fie aleasa cu grija, pentru a optimiza utilitatea si pentru a pastra un aspect aerisit si organizat, iar despre aceste lucruri vom discuta in acest capitol.


Asadar, cand vorbim de amenajarile garsonierelor mici, vei avea nevoie de comoda pentru living, care reprezinta o piesa de mobilier esentiala pentru depozitarea diverselor obiecte, precum sunt telecomenzile, cartile, jocurile sau alte accesorii. Opteaza pentru una cu dimensiuni compacte si design simplu, astfel incat sa nu ocupe prea mult spatiu si sa se incadreze armonios in decorul general. De asemenea, este important ca aceasta sa fie cat mai practica, cu sertare si rafturi, pentru a beneficia de un spatiu de depozitare in plus.


Fotoliile sunt si ele ideale pentru a adauga confort si personalitate in amenajarile garsonierelor mici. Opteaza pentru culori sau modele care se potrivesc cu paleta de nuante a incaperii, dar care sa ofere si un accent vizual interesant. Acestea pot reprezenta fix pata de culoare dintr-o incapere si, daca ai suficient spatiu, atunci poti adauga chiar doua piese de acest gen.


Canapeaua este probabil cea mai importanta piesa de mobilier din garsonierele amenajate modern, astfel ca alegerea ei trebuie facuta cu atentie. Cel mai important, pentru a eficientiza spatiul, este sa optezi pentru una extensibila, care iti va oferi optiunea de a o transforma in pat.  In plus, cauta canapele care sa aiba un spatiu de depozitare dedesubt, pentru a putea depozita cu usurinta paturi, perne sau alte obiecte.


Pentru a completa designul incaperii, adauga si covoare de living si dormitor. Acestea vor aduce un plus de caldura si vor defini perfect spatiul. Ele pot fi cu atat mai necesare cu cat in aceasta incapere locuiesc si copii si este important sa alegi unele de dimensiuni potrivite, pentru a se incadra cat mai armonios in incapere si in culori care sa completeze perfect decorul.


Tablourile fac si ele parte din orice amenajare a garsonierei open space sau nu, pentru ca reprezinta modalitatea excelenta de a aduce personalitate si culoare in aceasta camera. Alege unele cu teme sau culori care sa se plieze cu restul decorului din incapere, dar care, in acelasi timp, sa corespunda si pasiunilor tale. Amplaseaza-le strategic, astfel incat sa nu incarce prea mult spatiul vizual.


Masa de toaleta este un alt element practic si estetic si aceasta nu lipseste de regula din amenajarea garsonierei, intrucat nu ocupa prea mult spatiu si este esentiala pentru orice femeie. Opteaza pentru una care sa aiba si oglinzi, dar si spatii de depozitare, pentru a-ti putea depozita toate produsele inauntru, astfel incat sa nu ramana la vedere si sa creeze un aspect dezordonat.


Luminile joaca un rol crucial in atmosfera generala a oricarie camere, asadar, nu trebuie sa uiti nici de aplice si plafoniere cu iluminat cald si eficient. Adauga, de asemenea, si lampadare sau leduri in anumite zone, pentru a crea un ambient mai relaxant si intim.


Pe langa aceste piese principale de mobilier, mai putem vorbi insa si despre dulapuri cu usi glisante si rafturi suspendate, masuta si scaune pliabile, care pot fi depozitate cu usurinta atunci cand nu sunt folosite sau chiar si de un birou, in cazul in care muncesti de acasa. 

Amenajare garsoniera -  cum alegi mobiliereul potrivit pentru garsoniera - camera cu canapea, comoda maro, televizor

Amenajare garsoniera -  cum alegi mobiliereul potrivit pentru garsoniera- camera cu bucatarie open space

Amenajare garsoniera -  cum alegi mobiliereul potrivit pentru garsoniera- camera cu canapea gri, fotoliu, dulap, masa

Amenajare garsoniera -  cum alegi mobiliereul potrivit pentru garsoniera- camera luminoasa cu geam, pat si planta

Amenajare garsoniera -  cum alegi mobiliereul potrivit pentru garsoniera- canapea gri, masa, dulap

 2. Design garsoniera - culorile pe care trebuie sa te axezi pentru incaperile mici

Alegerea culorilor potrivite in amenajarile interioare ale garsonierelor este un aspect esential, deoarece acestea pot influenta in mod semnificativ atmosfera, dar pot largi si spatiul vizual, facand incaperea sa para mult mai aerisita.


Vorbim, in primul rand, de culorile pale, cum ar fi crem, bej, pasteluri si nuantele de gri deschis, care au capacitatea de a reflecta lumina si de a crea o senzatie de spatiu mai mare, lucru esential in ideile de amenajare a garsonierei mici. Aceste nuante deschise creeaza un efect vizual de camera aerisita si permit luminii sa se raspandeasca in intreaga incapere.


Totusi, in timp ce culorile deschise dau senzatia de spatiu in garsonierele mici amenajate, adaugarea unor accente de culoare vibranta poate aduce personalitate si dinamism incaperii si poti introduce aceste nuante prin intermediul unor obiecte de decor, astfel incat sa nu ocupe suprafete prea mari. Poate fi vorba despre perne, tablouri sau alte obiecte de acest gen.


Mai mult, culorile reci, precum albastru, verde si violet,  pot avea si ele un efect vizual potrivit in amenajarea unei garsoniere, fiind excelente pentru incaperile mici. Acestea pot oferi o senzatie de liniste si relaxare, iar nuantele mai deschise vor ajuta la crearea iluziei de spatiu mai mare. Totusi, nu combina prea multe culori, intrucat acest lucru nu va face decat sa aglomereze spatiul vizual. Nu uita ca simplitatea va fi mereu la moda si va fi potrivita in orice fel de amenajare.


Si, ca tot vorbeam de clasic, trebuie sa stii ca albul este o alegere buna intotdeauna, potrivita pentru incaperile mici, deci nu trebuie sa lipseasca de pe lista de idei de amenajare a garsonierei. El permite luminii sa se reflecte si sa intre mai rapid in toata incaperea, deci il poti folosi cat de mult iti doresti, neexistand limite.


Totusi, exista si cateva nuante pe care ar fi indicat sa le eviti. Este vorba despre culorile inchise si contrastante, care pot face ca incaperea sa para mai mica, dar si mai incarcata vizual. Intr-o camera mica, evita sa folosesti culori intunecate pe suprafete mari, cum ar fi peretii sau pardoseala.


Indiferent de culorile alese, asigura-te ca dispui si de suficienta lumina naturala in incapere. Pentru a lasa razele soarelui sa patrunda cat mai bine in camera, pe parcursul zilei, poti trage perdelele si draperiile intr-o parte, astfel incat sa beneficiezi de toata lumina de afara. 


Asadar, alegerea culorilor potrivite pentru incaperile mici este o strategie esentiala pentru a maximiza spatiul si pentru a crea o atmosfera placuta in casa. Asigura-te ca folosesti aceeasi paleta de  nuante pentru toate obiectele din incapere, astfel incat sa nu aglomerezi prea mult spatiul vizual.

Mobilare garsoniera - culorile pe are trebuie sa te axezi pentru incaperile mici- camera cu canapea gri, fotolii, masa de cafea

Mobilare garsoniera - culorile pe are trebuie sa te axezi pentru incaperile mici- canapea gri, feresre mari, lampa

Mobilare garsoniera - culorile pe are trebuie sa te axezi pentru incaperile mici- pat alb, comoda, rafturi

Mobilare garsoniera - culorile pe are trebuie sa te axezi pentru incaperile mici- pat alb, draperii si geamuri mari

3. Idei de amenajare a garsonierei -  obiectele la care trebuie sa renunti, daca nu ai mult spatiu

Atunci cand esti in cautare de garsoniere amenajate, organizarea este esentiala, pentru a face loc lucrurilor importante si a crea o atmosfera placuta si functionala. Uneori, trebuie sa faci compromisuri si sa renunti la anumite obiecte pentru a elibera spatiul si pentru a te bucura de un mediu mai aerisit si ordonat, iar unele obiecte pot fi chiar nefolositoare, motiv pentru care ar trebui sa le scoti de pe lista „must have.”


Asadar, daca spatiul este limitat, o masa mare de sufragerie poate ocupa prea mult loc. In locul acesteia, opteaza pentru o masa extensibila sau pliabila, dupa cum spuneam mai sus, care poate fi desfacuta doar atunci cand ai nevoie de ea.


Si scaunele mari pot ocupa mult spatiu si pot crea ideea de aspect aglomerat. Alege, asadar, unele mai mici, pliabile, care pot fi stranse si depozitate intr-un dulap, cat timp nu sunt folosite.


Cand esti in cautarea de modele de garsoniere amenajate, ar trebui sa uiti si de dulapurile si de comodele foarte mari, care pot face ca incaperea sa para sufocata. Opteaza, in schimb, dupa cum spuneam mai sus, pentru un mobilier cu dimensiuni reduse, cu usi glisante sau sertare, pentru a economisi spatiu.


Biroul poate fi esential in decorarea garsonierei, mai ales daca lucrezi de acasa, insa poti renunta la ideea unui birou traditional si poti opta pentru unul pliabil sau pentru o masa mica pentru laptop, care sa fie ascunsa intr-un spatiu de depozitare, atunci cand nu este folosita.


Tot cand vine vorba de idei de amenajare a apartamentului de 1 camera ar trebui sa uiti si de obiecte de decor prea mari. Poate fi vorba despre anumite statuete, vaze voluminoase sau tablouri imense, care pot ocupa prea mult spatiu si pot face incaperea sa para mai mica decat este in realitate. Alege, in schimb, obiecte de decor mai mici, subtiri, de dimensiuni reduse, care sa se incadreze armonios in decor.


Mesele de cafea sunt esentiale in orice living, mai ales pentru zilele in care ai musafiri, insa cele prea mari pot ocupa o suprafata semnificativa in aceasta incapere. Asadar, o singura masa ar trebui sa fie suficienta in decorul garsonierei, fie ca ne referim la cea de luat masa pliabila, despre care vorbeam mai sus, sau despre aceasta. Cea mai buna varianta este insa cea dintai, fiind mult mai eficienta.


Mai mult, daca spatiul de bucatarie este restrans, renunta la electrocasnicele mari si opteaza pentru variante compacte, cum ar fi un cuptor cu microunde incorporat sau un frigider de dimensiuni reduse. De asemenea, ascunde-le in dulap pe cele pe care nu le utilizezi zilnic, cum ar fi storcatorul de fructe si lasa blatul bucatariei cat mai gol si aerisit.


Renuntarea la aceste obiecte si adoptarea unui stil minimalist te va ajuta sa obtii un spatiu mai functional si mai placut in garsoniera ta. Fa alegeri strategice si pastreaza doar lucrurile esentiale, astfel incat sa creezi un mediu ordonat si relaxant, in ciuda spatiului limitat.

Idei de amenajare garsoniera -  obiectele la care trebuie sa renunti, daca nu ai mult spatiu- garsoniera open space cu bucatarie

 Idei de amenajare garsoniera - obiectele la care trebuie sa renunti, daca nu ai mult spatiu- garsoniera open space

Idei de amenajare garsoniera -  obiectele la care trebuie sa renunti, daca nu ai mult spatiu- bucatarie amenajata cu masa mare si mobilier alb

Idei de amenajare garsoniera -  obiectele la care trebuie sa renunti, daca nu ai mult spatiu- camera amenajata cu pat, canapea, masa de cafea

Idei de amenajare garsoniera -  obiectele la care trebuie sa renunti, daca nu ai mult spatiu- camera cu pat mare, televizor si comoda

 4. Amenajare garsoniera mica - idei si modele de amenajari inspirate

Asadar, dupa cum am discutat pana acum, scopul amenajarii unei garsoniere foarte mici este acela de a crea un spatiu aerisit, practic si confortabil, care sa serveasca multiplelor scopuri. Daca pana acum am vorbit la modul general, acum iti vom oferi punctual cateva idei de amenajare pentru garsoniera mica pe care le poti pune oricand in practica. 


Asadar, in camera care este si living, dar si dormitor, alege o canapea extensibila, care poate fi transformata usor seara intr-un pat confortabil pentru somn. Aseaza in fata ei o masa de cafea tot extensibila, care sa fie ideala pentru duminicile in care vrei sa iei micul dejun in fata televizorului sau iti doresti sa savurezi o cafea alaturi de prietenii tai. 


Pentru a elibera cat mai mult spatiul de pe podea, monteaza mai multe rafturi pe peretii ramasi liberi, unde poti depozita carti, diferite decoratiuni sau alte obiecte personale, care, inevitabil, se vor strange pe parcursul anilor in care vei locui acolo.


Daca spatiul iti permite, lasa zona de la geam libera, astfel incat sa amplasezi acolo biroul, pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala in timpul activitatilor de lucru. Pune pe el si o lampa si o planta decorativa. Nu uita nici de scaunul special pentru birou, care ar trebui sa fie usor de bagat sub masa, astfel incat sa nu ocupe un loc suplimentar.


Cand vine vorba de bucatarie, fie ca este vorba despre un open space sau nu, alege un mobilier mic, compact, care sa fie asezat in linie, cu dulapuri suspendate si un blat aerisit. Astfel, vei elibera cat mai mult din spatiul vizual si vei crea un aspect ordonat. Daca ai optat deja pentru o masa in living, atunci renunta la a adauga una in plus in bucatarie. 


Dupa cum spuneam deja, alege un dulap cu multiple spatii de depozitare, atat pentru haine, cat si pentru alte obiecte, astfel incat sa ascunzi acolo cat mai multe lucruri pe care nu le folosesti in mod regulat, acest lucru fiind primordial in amenajarea interioara a garsonierei.


Adaugarea unor plante de interior va aduce o nota de prospetime si va completa decorul perfect, astfel incat le poti amplasa in fiecare colt ramas liber sau chiar pe rafturile de pe pereti. Personalizeaza cat mai mult incaperea cu diferite obiecte personale, dar nu uita ca simplitatea va fi mereu la moda, fie ca vorbim despre idei de amenajare a unei garsoniere sau pentru un apartament.

Amenajare garsoniera mica - idei de amenajari - garsoniera cu canapea gri, birou, ferestre

Amenajare garsoniera mica - idei de amenajari- garsoniera cu biblioteca mare, pat, covor gri

Amenajare garsoniera mica - idei de amenajari- garsoniera cu pat alb, covor mov, ferestre

Amenajare garsoniera mica - idei de amenajari- garsoniera open space cu pat, canapea si bucatarie

Amenajare garsoniera mica - idei de amenajari- pat birou, draperii

Amenajare garsoniera mica - idei de amenajari- pat, birou, televizor

In concluzie, speram ca acum te-am inspirat ce design pentru garsoniera mica sa alegi, astfel incat sa optimizezi cat mai mult spatiul vizual. Poti dispune de tot confortul si prin intermediul unor piese compacte, restranse, care sa nu-ti aglomereze prea mult camera. Inspira-te din ideile de mobila de garsoniera de mai sus si data viitoare cand te mai intrebi „cum amenajez o garsoniera”, suntem siguri ca vei avea cele mai bune raspunsuri.


Sursa foto: freepik.com

Comentarii