Amenajarea gradinii - creeaza-ti un coltisor de rai chiar la tine acasa. Sfaturi si idei care iti vor fi de folos

Daca stai la casa, principalul motiv pentru care probabil ai facut aceasta alegere este pentru ca iti doreai o curte. Asadar, amenajarea gradinii este esentiala aici, pentru ca asa vei obtine un adevarat coltisor de rai si de ralaxare personal, unde te poti deconecta de griji oricand doresti. Indiferent daca dispui de un spatiu mic sau de unul mai mare, exista idei de gradini amenajate foarte multe, care sa-ti creeze tot confortul si care sa se plieze perfect pe gusturile tale.


Sunt foarte multe criterii de care trebuie sa tii cont, cand cauti idei de amenajare a gradinii, de la selectia plantelor si a florilor potrivite, pana la crearea unui design armonios si placut ochiului, care, in acelasi timp, sa fie si practic. Concret, trebuie sa pui accentul pe a-ti crea aici cel putin o zona de relaxare si divertisment, precum e terasa cu scaune, un foisor acoperit cu gratar, pentru a te bucura de timpul petrecut in aer liber cu familia si atunci cand vremea de afara nu este atat de prietenoasa. De asemenea, cand vine vorba de idei de amenajari de gradini, poti lua in considerare si un spatiu cu plante verzi, precum sunt cele aromatice, extrem de ultile in orice locuinta.


Indiferent de dimensiunea sau forma gradinii tale, in acest articol iti vom oferi sfaturi si idei practice pentru a-ti transforma spatiul intr-un colt de rai, cu cele mai importante recomandari de amenajari de gradini mici sau mari.


Asadar, vom discuta despre regulile pe care trebuie mereu sa le respecti, in acest proces, astfel incat sa nu dai gres nici vizual, dar nici practic si iti vom spune care sunt greselile pe care trebuie sa eviti sa le faci, cand vine vorba de amenajarea gradinii mici.

1. Amenajarea gradinii - ce reguli de amenajare pentru gradina trebuie sa  respecti

Atunci cand vine vorba de modele de amenajari de gradina, exista cateva reguli de baza pe care ar trebui sa le respecti, pentru a obtine un rezultat frumos, dar si functional, in acelasi timp, iar despre aceste lucruri vom vorbi in cele ce urmeaza.


In primul rand, cand esti in cautarea de idei de decor de gradina, trebuie sa incepi printr-o planificare atenta a intregului spatiu exterior de care dispui. Masoara partea din curte disponibila, pe care vrei sa o amenajezi, si gandeste-te la felul in care iti doresti sa arate aceasta. Ia in considerare toate lucrurile, precum ar fi accesibilitatea spre aceasta gradina sau necesitatile luminii pentru plante, in cazul in care vrei sa cultivi.


Apoi, daca iubesti cat mai multe elementele verzi in amenajarea gradinii, mai este important sa alegi plante care se potrivesc cu conditiile climatice specifice din zona ta. Verifica ce tip de sol si de clima ai si alege copaci sau flori care se dezvolta bine in aceste conditii. De asemenea, tine cont de nevoile plantelor tale si de necesitatea lor la lumina si apa.


In designul de gradina, un impact vizual foarte mare il pot avea si culorile folosite. Pentru a umple cat mai mult spatiul de viata, alege sa plantezi flori cat mai colorate si opteza pentru un mobilier asemanator ca nuanta. Alege o paleta de culori care se potriveste cu stilul dorit si inceraca sa creezi un echilibru vizual placut.


Cand vine vorba de idei de amenajare pentru gradina mica, trebuie sa mai stii ca, de regula, fiecare spatiu de acest gen are un obiect cheie, care sa atraga din prima privirile celor care patrund aici. Poate fi vorba despre o statuie mai deosebita, o fantana, niste pietre decorative colorate sau chiar un pom mai deosebit. Acest detaliu ii poate oferi gradinii tale un farmec aparte.


De asemenea, o alta regula buna de urmat este sa te gandesti mereu la modalitatile in care vei utiliza gradina. Poti avea o zona de relaxare cu mobilier de exterior confortabil, o zona de gratar sau chiar si o zona de joaca pentru copii. Acest lucru trebuie stabilit de la inceput, pentru a imparti spatiul cat mai bine. Cu toate acestea, fiecare amenajare de gradini mici detine un coltisor de relaxare, asa ca axeaza-te intotdeauna pe un mobilier durabil si rezistent, care sa supravietuiasca in fata conditiilor meteorologice nefavorabile si care sa nu se deterioreze in timp.


Mai mult, fie ca vorbim despre gradini mici amenajate sau chiar si de cele de dimensiuni mari, foarte important mai este sa creezi alei de acces. Pozitioneaza-le astfel incat sa faciliteze circulatia in jurul gradinii si opteaza pentru materiale cum ar fi piatra naturala, caramida sau pavajul clasic, pentru ca acestea trebuie să fie durabile si sa nu-ti strice armonia din gradina.


Nu in ultimul rand, nu uita de integrarea elementelor decorative, care adauga un plus de frumusete si personalitate gradinii tale. 


Cu aceste sfaturi simple, dar atent urmate, nu ar trebui sa dai gres cu amenajarea gradinii tale, care va deveni o adevarata oaza de relaxare.

Amenajarea gradinii - ce reguli de amenajare pentru gradina trebuie sa respecti- fotoliu de lemn de exterior cu perne colorate

Amenajarea gradinii - ce reguli de amenajare pentru gradina trebuie sa respecti- gradina cu canapele si alee din lemn

Amenajarea gradinii - ce reguli de amenajare pentru gradina trebuie sa respecti- folotiu de tarasa cu perne colorate

Amenajarea gradinii - ce reguli de amenajare pentru gradina trebuie sa respecti terasa cu scaun maro si flori

Amenajarea gradinii - ce reguli de amenajare pentru gradina trebuie sa respecti gard natural cu lumini de exterior

2. Gradini amenajate - idei pentru amenajarea gradinii tale

Daca esti in cautarea de gradini amenajate frumos, ai ajuns in locul potrivit. Un astfel de spatiu exterior poate fi transformat intr-un loc minunat de relaxare, unde sa poti scapa de agitatia cotidiana si sa te poti bucura de liniste, familie si natura. Asadar, in continuare, iti vom oferi cate sfaturi, astfel incat sa-ti faci o idee de cum ar trebui sa arate gradinile frumos amenajate.


In primul rand, pentru a transforma acest loc intr-un spatiu de relaxare, este important sa creezi o zona cu diferite seturi de mobilier de gradina. Poti opta pentru scaune de gradina si pentru mese de gradina, pentru locul de luat masa, dar si pentru evenimentele in care ai mai multi invitati, iar pentru un plus de confort, o optiune excelenta pot fi canapelele si fotoliile rezistente, inconjurate de plante verzi si flori colorate. Adauga perne moi, paturi calduroase, pentru vremea rea, dar si o masa mica, pentru a putea pune mici gustari sau cafeaua de dimineata.


Apoi, daca esti in cautarea de modele de gradini amenajate mici, poti agata diferite ghivece suspendate pe foisor, daca exista, sau daca nu, pe niste rame special concepute pentru asa ceva, astfel incat sa profiti de fiecare spatiu existent. Acest lucru va ajuta extrem de mult si la infrumusetarea spatiul, care va prinde viata extrem de mult.


Tot in decorarea gradinii, adaugarea unei fantani poate crea o atmosfera de liniste foarte mare, acest obiect putand fi chiar elementul cheie, despre care vorbeam ceva mai sus. Aceasta fantana poate fi una electrica, pe care sa o pornesti doar in anumite momente ale zilei. In jurul ei, poti adauga diferite plante sau pietre colorate decorative.


Dupa cum spuneam mai sus, o gradina bine amenajata necesita si un traseu bine definit. Utilizeaza pavaje de piatra sau caramizi pentru a crea alei frumoase, care pot duce catre diferite zone de relaxare sau pot fi doar elemente decorative. Asigura-te insa ca aleile sunt bine iluminate, pentru a putea fi folosite cu usurinta si pe timp de noapte.


Tot in gama ideilor de amenajat gradina poate face parte si un colt special pentru meditatie. Aseaza o perna confortabila de exterior direct pe iarba sau pe gazon si adauga in jurul ei lumanari parfumate sau plante relaxante, cum ar fi lavanda. Aici, cu siguranta iti vei gasi linistea interioara de care ai nevoie si vei putea sa-ti intelegi mai bine toate gandurile.


Mai mult, daca ai suficient spatiu si-ti doresti sa te bucuri si de fructe proaspete, amenajeaza atunci o gradina cu pomi fructiferi. Alege soiuri pitice, adecvate climatului tau si planteaza-le in locuri in care sa bata soarele constant. Acesti pomi vor deveni si niste elemente decorative foarte atractive, dar vor fi si foarte practici, intrucat vei savura fructe proaspete si delicioase din propria curte.


Nu in ultimul rand, daca ai copii, cu siguranta ca acestora le-ar placea sa aiba propria zona de bucuria in curte. In functie de spatiul de care dispui, pune cauciuc pe o portiune din gradina ta, pentru ca cei mici sa nu se loveasca, si monteaza acolo un leag, tobogan sau alte elemente menite sa-i tina ocupati ore in sir pe acestia.


Asadar, acestea sunt doar cateva dintre ideile de amenajari de gradini mici care exista, insa tu poti sa-ti largesti cat mai mult aria cautarilor, in functie de propriile pasiuni. Poti adauga si un foisor acoperit sau un gratar din caramida, daca familia ta obisnuieste sa gateasca carnea in acest fel.

Gradini amenajate - idei pentru amenajarea gradinii plante in gradina

Gradini amenajate - idei pentru amenajarea gradinii- canapea de gradina si flori roz

Gradini amenajate - idei pentru amenajarea gradinii- flori colorate in gradina

Gradini amenajate - idei pentru amenajarea gradinii- gradina cu scaune si cadru de lemn

Gradini amenajate - idei pentru amenajarea gradinii- gradina cu un foisor si banca de lemn

3. Idei amenajare gradina - importanta pomilor in amenajarea acestui loc

Gradina nu este doar un loc de relaxare foarte bun, ci este si un spatiu in care natura predomina. Asadar, cand vine vorba de idei de gradini amenajate, pomii joaca un rol crucial, avand o importanta deosebita in crearea unei atmosfere calde, primitoare si in asigurarea unui mediu inconjurator cat mai sanatos. Asadar, despre aceste aspecte vom discuta chiar acum. Chiar daca plantarea copacilor necesita uneori o munca in plus, iar intretinerea lor poate parea si ea dificila, rolul lor este bine definit, iar tu nu ar trebui sa-i eviti, cand vine vorba de idei de gradina mica.


Asadar, in primul rand, pomii adauga o frumusete aparte intr-o curte. Formele si culorile variate pot crea un cadru vizual impresionant si fie ca alegi copacii mai inalti sau pe cei mai pitici, fructiferi sau doar decorativi, ei sunt esentiali si vei vedea ca iti pot schimba întregul spatiu la 180 de grade. 


Mai mult, un alt avantaj important al pomilor este faptul ca ofera umbra, in functie de dimensiunea lor. O zona de acest gen poate fi un loc in plus de relaxare si de a fi mai aproape de natura. Cum ar fi sa te bucuri de cartea preferata chiar la umbra unui pom plantat de tine? Noi spunem ca suna ideal, motiv pentru care nu ar trebui sa ocolesti acest element, cand esti in cautarea de idei pentru amenajarea gradinii.


Apoi, un alt avantaj pentru care merita sa incluzi pomii fructiferi in organizarea gradinii este, in mod firesc, faptul ca te vei bucura constant de fructe proaspete, in timpul sezonului de recoltare. De la mere, pere si cirese, pana la piersici, prune si nuci, pomii fructiferi vor fi o adevarata „comoara” in curtea ta si vei vedea ca acestia sunt apreciati si de cei mai mici membri ai familiei.


Nu in ultimul rand, prin amenajarea gradinii exterioare cu pomi fructiferi sau doar cu anumiti copaci decorativi iti poti imbunatati semnificativ si aerul expirat. Nu este o noutate faptul ca pomii contribuie la acest proces, deci, cu cat mai multi, cu atat mai bine. Pentru a nu-ti lua insa prea mult din spatiu, ii poti planta chiar langa gard.


Asadar, fie ca vorbim despre amenajarea de gradina mare sau mica, ar trebui sa integrezi cel putin 2-3 pomi, pentru a te bucura de avantajele discutate mai sus.

Idei amenajare gradina - importanta pomilor in amenajarea gradinii - foisor de gradina

Idei amenajare gradina - importanta pomilor in amenajarea gradinii - scaun de gradina pe iarba

Idei amenajare gradina - importanta pomilor in amenajarea gradinii - scaune si masa de lemn in gradina

Idei amenajare gradina - importanta pomilor in amenajarea gradinii  gradina noaptea cu scaune si masa de lemn

4. Idei amenajari gradini - greseli pe care sa nu le faci in amenajarea gradinii

Amenajarea unei gradini poate fi o activitate chiar placuta si relaxanta, insa este important sa eviti anumite greseli comune, care pot afecta aspectul si functionalitatea spatiului.


Asadar, una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa incepi sa pui in practica idei de gradini mici fara o planificare adecvata, dupa cum discutam in primul capitol. Este esential sa iti stabilesti obiectivele, sa iei in considerare conditiile de care dispui si sa iti stabilesti piesele care sunt un „must have” pentru tine. 


De asemenea, stim ca este tentant sa plantezi cat mai multe flori si plante in gradina ta, mai ales daca iubesti natura, dar supraaglomerarea poate duce la anumite probleme vizuale. Nu incerca sa inghesui florile sau copacii, pentru ca acest lucru le va afecta si cresterea si dezvoltarea. Asigura-te ca lasi suficient spatiu intre ele, pentru a fi cat mai aerisite si pentru a creste armonios.


Mai mult, trebuie sa stii ca fiecare planta are cerinte specifice in ceea ce priveste expunerea la soare, umiditatea solului si alte conditii de mediu. Nu uita sa te informezi despre necesitatile lor, inainte sa le plantezi, si sa le asiguri conditiile adecvate. Daca le neglijezi si nu le oferi un mediu prielnic de crestere, acestea vor muri, cel mai probabil, iar eforturile tale se vor duce si ele pe apa sambetei.


Nu in ultimul rand, cand esti in cautarea de idei de amenajare de gradini mici, opteza pentru un mobilier cat mai functional, care sa-ti puna in valoare spatiul, dar si de unul calitativ, perfect pentru temperaturile scazute sau ridicate. Foarte multe persoane tind sa aleaga lucruri mai putin calitative, cand vine vorba de designul gradinii mici, din cauza unui buget mai restrans, insa deciziile trebuie luate pe termen lung, daca iti doresti sa te bucuri de o gradina impecabila cat mai mult timp. 

Idei amenajari gradini - greseli pe care sa nu le faci in amenajarea gradinii- flori albe de gradina

Idei amenajari gradini - greseli pe care sa nu le faci in amenajarea gradinii- flori colorate de gradina

Idei amenajari gradini - greseli pe care sa nu le faci in amenajarea gradinii- gradina cu masa de lmn

Idei amenajari gradini - greseli pe care sa nu le faci in amenajarea gradinii- masa si scaune de gradina cu lumini

Idei amenajari gradini - greseli pe care sa nu le faci in amenajarea gradinii- flori si diferite elemente decorative de gardina

In concluzie, cu aceste idei de decorare a gradinii, pe care ti le-am oferit, speram ca vei reusi si tu sa-ti creezi un coltisor de rai, unde sa uiti de toate grijile cotidiene. Respecta regulile de amenajare a gradinii enuntate anterior si, cu putina rabdare si munca, vei obtine fix ceea ce-ti doresti. Ce alte idei pentru gradina ta mai ai?


Sursa foto: freepik.com


Comentarii