Stilul clasic - alege sa-ti amenajezi locuinta intr-un mod rafinat, elegant si foarte actual

Intr-o lume dominata constant de noi trenduri si de un stil cat mai modern, stilul clasic ramane insa una dintre alegerile principale ale foarte multor persoane. Inspirat din epocile trecute, acesta are o eleganta si un rafinament aparte. Mai mult, se distinge de restul stilurilor prin mai multe elemente, aducand in casa ta un aer ceva mai sofisticat, o simetrie perfecta, aceasta fiind una dintre caracteristicile sale esentiale, dar si detalii foarte bine alese si gandite.


Fie ca este vorba despre o casa sau despre amenajarea unui apartament, stilul clasic este mereu o optiune de luat in calcul pentru cei care-si doresc ceva diferit si care vor sa iasa din umbra modernului. In amenajarile interioare de acest tip, predomina materiale precum marmura, lemnul fin si texturile mai de lux. Mobilierul ales trebuie sa fie si el unul elegant si impunator, dupa cum vei vedea si in articolul ce urmeaza.


Cu toate acestea, trebuie sa stii ca stilul clasic nu se limiteaza doar la amenajarea cu aspecte din trecut, ci integreaza, de asemenea, si elemente moderne si foarte actuale, insa intr-o alta nuanta. Prin combinatia subtila a culorilor neutre, dar si pastelate, a texturilor mai sofisticate si a luminilor atent alese, care sunt reprezentative lumii contemporane, amenajarile interioare in acest gen creeaza foarte multa armonie si un aspect de invidiat, care va atrage toate privirile celor care-ti calca pragul casei.


In acest articol, vom vorbi mai in detaliu caracteristicile si elementele cheie ale stilului clasic in amenajarile interioare, iti vom dezvalui piesele ce reprezinta un „must have”, daca aspiri spre acest design, dar iti vom da si cateva idei practice de amenajare. Indiferent daca esti pasionat de moda mai traditionala sau iti doresti ceva mai modern pentru locuinta ta, stilul clasic este raspunsul.

1. Stilul clasic - ce este?

Design-ul interior clasic reprezinta o abordare ceva mai sofisticata, dupa cum spuneam deja, care imprumuta elementele caracteristice mai multor perioade istorice, precum ar fi  Renasterea, Barocul si Rococo-ul. Acesta este asociat cu eleganta, rafinamentul si simetria, motiv pentru care este inca ales intr-un numar atat de mare, si in ziua de astazi. 


Mai mult, el a fost caracterizat intotdeuana de o paleta de culori calde, dar care sa confere, in acelasi timp, si un aer de „bogatie”, precum ar fi auriul, maroul si cremul. Aceste nuante confera un sentiment de caldura si confort, iar combinatia lor duce spre un aer de lux. De asemenea, materialele utilizate sunt, de obicei, unele care inspira o situatie financiara mai buna, cum ar fi marmura, lemnul scump si catifeaua.


Simetria, dupa cum spuneam in introducere, este o alta caracteristica distinctiva a stilului clasic. Intr-o incapere amenajata in acest design, mobilierul si elementele decorative sunt amplasate in mod strategic si foarte bine gandit, astfel incat sa se creeze un echilibru vizual si o armonie perfecta. Aici, totul are un sens, iar nimic nu este pus intamplator.


Detaliile si ornamentele nu trebuie sa lipseasca nici ele din acest stil, fie ca este vorba despre sculpturi fine, tapet sau alte obiecte menite sa atraga cat mai mult atentia si sa puna accentul pe eleganta.


In ceea ce priveste amenajarea spatiului, acest stil este caracterizat de simplitate, dar si de o ordine vizuala destul de mare. Mobilierul este amplasat intotdeauna intr-un mod organizat, iar totul este caracterizat de armonie. In general, stilul clasic ii duce pe cei care opteaza pentru el catre un aspect curat si rafinat, evitand aglomerarea si excesul de obiecte sau culori.


Pe langa caracteristicile mentionate anterior insa, acest tip de amenajare interioara ofera o gama larga de optiuni, astfel incat cei care aleg sa-l integreze in propria locuinta vor avea de ales dintre optiuni variate de amenajare. Desi poate parea formal, la prima vedere, acesta se muleaza mereu dupa preferintele si gusturile oamenilor, astfel incat vei gasi, fara indoiala, anumite elemente de design care sa se incadreze in standardele tale.


Asadar, stilul clasic in designul interior se remarca prin rafinament, simetrie, materiale considerate a fi de lux, dar si prin mai mute detalii, care nu ar trebui sa-ti lipseasca nici tie.

Stilul clasic - ce este stilul clasic- bucatarie in stil clasic cu rafturi si mobila

Stilul clasic - ce este stilul clasic- comoda nud si covor rosu

Stilul clasic - ce este stilul clasic- cuier pe hol pe perete de caramida

Stilul clasic - ce este stilul clasic- dulap alb pe holul de la intrare

Stilul clasic - ce este stilul clasic- living cu canapea gri

2. Design interior clasic - care sunt elementele reprezentative ale stilului clasic

Dacă mai sus am vorbit despre caracteristicile stilulul clasic in designul interior la modul general, este timpul sa punem accentul pe elementele care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa, daca te hotarasti sa il integrezi si tu in locuinta ta. 


Asadar, un prim element reprezentativ este mobilierul elegant. Stilul clasic pune accent pe mobila „curata” si proportii echilibrate. Predominant, piesele sunt fabricate dintr-un lemn mai scump, dupa cum spuneam deja, cum ar fi mahonul sau nucul, stejarul sau ciresul, si sunt adesea sculptate cu diferite ornamente fine. Canapelele, scaunele si mesele au o prezenta impunatoare si sunt acoperite de o tapiterie la fel de luxoasa, precum este catifeaua.


Un alt element reprezentativ raman si ornamentele, dupa cum spuneam deja. Chiar daca pare un amanunt banal, nu este deloc asa, intrucat stilul clasic pune un mare accent pe detalii si aranjamentele de diferite feluri. Toate aceste obiecte au rolul de a contura acest aer rafinat si elegant, intrucat unele dintre ele pot fi chiar unice. Nu trebuie sa te axezi doar pe obiecte scumpe, ci poti opta chiar si pentru unele achizitionate din diferite targuri, magazine de specialitate, dar care insa sa ofere imaginea dorita. De asemenea, nu ar trebui sa-ti lipseasca nici oglinzile ornamentate, tablourile cu rame masive, dar si covoarele, care adauga un farmec aparte intregului design clasic.


Daca iti doresti sa-ti amenajezi astfel casa, trebuie sa pui un mare accent si pe finisaje, care sunt foarte importante. De exemplu, pentru podea poti opta pentru un parchet din lemn masiv, iar daca e vorba de baie sau bucatarie, marmura poate fi optiunea pe care o cauti. Cand vine vorba de ferestre, acestea pot fi completate de draperii din matase, care sa reflecte eleganta, dar si luxul.


Iluminarea joaca si ea un rol esential in designul interior clasic, fiind, de asemenea, o alta caracteristica importanta. Este important sa optezi pentru corpuri de iluminat elegante, precum sunt candelabrele si lampile mai sofisticate, care nu sunt utilizate doar pentru a reda lumina, ci si pentru a crea un ambient intim si pentru a pune in evidenta alte detalii sau obiecte din camera. De preferat este sa optezi pentru lumina calda, care se va completa perfect cu restul nuantelor din casa.


Asadar, acestea sunt doar cateva dintre elementele reprezentative ale stilului clasic, pe care ar trebuie sa-ti concentrezi atentia, daca te-ai decis sa optezi pentru acest tip de design interior.

Design interior clasic - care sunt elementele reprezentative ale stilului clasic- cuier gri, de lemn pe hol

Design interior clasic - care sunt elementele reprezentative ale stilului clasic- dulap alb

Design interior clasic - care sunt elementele reprezentative ale stilului clasic- dulap are, bej in dormitor

 Design interior clasic - care sunt elementele reprezentative ale stilului clasic- dulap gri pe perete alb

3. Stil clasic in design interior - cum poti amenaja o casa in stil clasic in functie de incapere

Stilul clasic in designul interior poate crea o atmosfera eleganta, sofisticata si rafinata, dupa cum ai aflat deja din informatiile de mai sus. In acest sens, fiecare incapere poate fi amenajata astfel incat sa te ghidezi dupa aceste tendinte, de la baie, hol, bucatarie, pana la dormitor. In cele ce urmeaza, iti vom oferi cateva idei de baza pentru fiecare camera in parte, astfel incat sa duci la bun sfarsit mult mai usor procesul de amenajare. 


Asadar, in primul rand, holul va lasa mereu prima impresie oamenilor care patrund in casa ta, asadar trebuie sa fie primitor si sa ofere o privire de ansamblu asupra stilului clasic. Poti alege din gama covoarelor elegante si mai amplaseaza un dulap cu oglinzi sau un candelabru mai deosebit, pentru a evidentia eleganta si rafinamentul. Daca esti in pana de idei insa, poti gasi mai multe idei de mobilier de hol chiar de la noi pe site.


Cand vine insa vorba despre mobila de living, si aici trebuie sa acorzi o atentie foarte mare. Asadar, opteaza pentru piese elegante si considerate a fi de lux, dupa cum spuneam deja, precum canapele cu tapiterie din catifea sau matase, mese de cafea cu picioare sculptate si fotolii deosebite. Poti adauga draperii din catifea, perdele fine si oglinzi cu rame ornamentale deosebite, pentru a crea un aspect si mai sofisticat. De asemenea, nu trebuie sa uiti nici de decoratiuni, care sunt piesele de rezistenta in stilul clasic. Totodata, pentru coltul de luat masa poti opta pentru mobila de dining din lemn de nuc, extrem de elegant si rafinat, care va fi, fara indoiala, elementul cheie din incaperea ta, ce va atrage toate privirile.


Ajungand la mobila de bucatarie, te poti directiona aici catre finisaje inchise la culoare, precum este lemnul de nuc sau chiar pentru seturi de scaune si masa din metal negru, extrem de in trend. Nici aici nu trebuie sa uiti de corpurile de iluminat, care pot fi sub forma unor lustre formate din mai multe corpuri ce atarna si pozitionate deasupra mesei. Nu uita, totodata, sa adaugi si diferite rafturi pe spatiile ramase libere, unde sa amplasezi mai multe elemente decorative, precum ar fi si plantele curgatoare.


Dormitorul este locul in care iti incarci bateriile pentru a doua zi, astfel incat trebuie sa fie o camera extrem de relaxanta, care sa-ti insufle din prima liniste. Asadar, opteaza pentru mobila de dormitor din stejar, fie ca vorbim despre pat, dulap sau noptiere. Nu uita, de asemenea, nici de lampi, care vor crea ambientul intim de care ai nevoie in aceasta camera, dar nici de tablourile cu rame elegante, care completeaza perfect decorul.


Nu in ultimul rand, daca optezi sa-ti amenajezi casa in stilul clasic, mobilierul de baie trebuie si el sa fie in acelasi ton. Poti alege obiecte sanitare cu forme clasice si, cel mai recomandat, care sa fie albe, intrucat acestea sunt elegante si nu se vor demoda niciodata, iar faianta poate fi cu modele decorative subtile in tonuri calde, care adauga un aspect elegant. Nu uita sa adaugi si accesorii, precum ar fi oglinzile cu rame sculptate si lampi de perete, care vor oferi si ele o intimitate aparte.


Asadar, acestea sunt doar cateva dintre ideile pe care le poti urma, daca iti doresti sa-ti amenajezi intreaga locuinta dupa stilul clasic.

Stil clasic in design interior - cum poti amenaja o incapere in stil clasic, in functie de incapere- dormitor cu pat bej si noptiera de lemn

Stil clasic in design interior - cum poti amenaja o incapere in stil clasic, in functie de incapere- dulap maro cu motive din natura si lampa  Stil clasic in design interior - cum poti amenaja o incapere in stil clasic, in functie de incapere- masa de bucatarie de nuc

4. Caracteristicile stilului clasic - sfaturi si idei ultile pentru o amenajare reusita in stil clasic

Daca pana acum am tot discutat despre caracteristicile stilului clasic, in acest capitol vom reveni asupra celor mai importante sfaturi pe care ar trebui sa le urmezi, daca planuiesti sa iti amenajezi locuinta in acest fel si nu vrei sa dai gres.


Asadar, cand vine vorba de paleta de culori pe care trebuie sa te axezi, alege intodeauna nuante de alb, bej, crem sau tonuri pastelate pentru pereti, in timp ce podelele pot fi acoperite cu parchet din lemn inchis sau marmura, in culori naturale. Pentru a da culoare spatiului, in cazul in care ti se pare ca paleta este mult prea neutra, adauga accente de culoare prin intermediul draperiilor sau obiectelor decorative.


Daca despre mobilier si draperii abia ce am discutat mai sus, nu uita, de asemenea, faptul ca trebuie sa oferi o atentie mai mare iluminatului, pentru ca doar asa vei putea pune in evidenta detaliile si elementele cheie ale amenajarii. Alege lampi de masa si candelabre impresionante, realizate din materiale precum cristal sau metal pretios, care vor adauga un aer foarte sofisticat.


Aminteam la inceput faptul ca simetria este cheia unei amenajari clasice, asadar, 

asigura-te ca dispui mobilierul intr-un mod echilibrat si ca creezi compozitii simetrice in amenajare. De exemplu, poti aseza doua canapele identice in fata unei masute de cafea, cu doua fotolii in partea opusa. Aceasta abordare va conferi un aspect ordonat si placut celor care pasesc in casa ta.


De asemenea, nu uita faptul ca un alt aspect important in amenajarea in stil clasic este ordinea si organizarea. Asigura-te ca ai suficient spatiu de depozitare pentru a pastra lucrurile in interior, fara sa fie la vedere. Opteaza pentru mobilier cu sertare si dulapuri spatioase, care sa permita ascunderea obiectelor si mentinerea aspectului curat si ingrijit in cea mai mare parte de timp.


Dupa cum am evidentiat pana acum, stilul clasic se remarca si prin utilizarea materialelor de calitate superioara. Asadar, este recomandat sa investesti in piese de mobilier durabile si in materiale rezistente, care vor rezista in timp si-si vor mentine aspectul elegant, odata cu trecerea anilor.

Caracteristicile stilului clasic - sfaturi si idei ultile pentru o amenjare reusita in stil clasic- canapea maro in living Caracteristicile stilului clasic - sfaturi si idei ultile pentru o amenjare reusita in stil clasic- canapea mov in living

Caracteristicile stilului clasic - sfaturi si idei ultile pentru o amenjare reusita in stil clasic- doua scaune si masa Caracteristicile stilului clasic - sfaturi si idei ultile pentru o amenjare reusita in stil clasic- amenjare living cu fotoliu si semineu

Caracteristicile stilului clasic - sfaturi si idei ultile pentru o amenjare reusita in stil clasic- mobilier living din stejar alb

În concluzie, stilul clasic in amenajarea interioara este optiunea ideala pentru cine isi doreste confort, bun gust, dar si foarte mult rafinament, iar cu ajutorul sfaturilor de mai sus, nu ai cum sa dai gres.


Sursa foto: casamoise.ro


Comentarii