Stilul eclectic - ce este, care sunt caracteristicile sale si cum iti poti amenaja casa in acest stil

Traim intr-o lume in care limitele pot fi depasite oricand, iar tiparele si trendurile nu mai trebuie sa ne ghideze viata, din niciun punct de vedere. Acest lucru este valabil si in cazul amenajarilor interioare, unde stilul eclectic incepe sa fie la mare cautare. Ceea ce-l face sa fie atat de dorit de multe persoane, dar, totodata, il si diferentiaza de restul tipologiilor, este faptul ca s-a impus inca de la inceput ca o modalitate distincta de a combina elemente, care desi aparent par diferite, in final creeza o imagine armonioasa si foarte placuta privitorilor.


Mai mult, acest fenomen s-a mai facut extrem de cunoscut si prin amestecarea elementelor din diverse curente si epoci, pentru a crea propriul mesaj vizual, unic. In acest fel, acesta iti permite, totodata, sa te joci si sa experimentezi cu diferite tehnici de amenajare, culori, piese de mobilier si nu iti impune limitele unui stil clar, cum ar face, spre exemplul, stilul modern. 


Asadar, intr-o lume dominata de tendinte, dar si de limite impuse, stilul eclectic vine ca o gura de aer pentru persoanele care nu sunt adeptele regulilor stricte, oferind posibilitatea de a experimenta cat mai mult si de a-ti transforma complet locuinta dupa bunul plac. 


In continuare, in acest articol, vom vorbi despre ce presupune stilul eclectic in designul interior, care sunt caracteristicile acestuia si pe ce piese de mobilier si decoratiuni ar trebui sa te axezi, predominant. De asemenea, iti vom mai dezvalui si cateva dintre greselile pe care trebuie sa le eviti, daca iti doresti sa iti amenajezi locuinta in acest fel. 

1. Stilul eclectic - cand a aparut si cu ce se face diferentiat de restul stilurilor

Stilul eclectic si-a facut aparitia in amenajarile interioare in urma cu foarte mult timp. Inca de la inceput, acesta s-a diferentiat pe piata prin caracteristici unice, ceea ce l-a ajutat sa prinda teren in designul interior si sa se faca remarcat. In timp ce alte stiluri se concentrau pe coerenta si pe o imagine cat mai echilibrata, acesta a adus o abordare complet diferita, dupa cum spuneam si mai sus, bazata pe amestecul mai multor trenduri si pe o imaginatie bogata a celui care-l pune in practica. 


Acum, ca ai aflat definitia stilului eclectic, trebuie sa stii ca acesta s-a facut remarcat pentru prima data in secolul al XIX-lea, cand societatea a inceput sa se desprinda de constrangerile impuse si de normele stricte ale epocilor anterioare. Chiar daca era greu sa iesi din tipare la vremea aceea, stilul electic in designul interior le-a satisfacut oamenilor dorinta de a explora culturi si stiluri diferite din intreaga lume, pe care, ulterior, sa le cuprinda in aceeasi imagine de ansamblu. 


Diferentele dintre acesta si alte stiluri deja existente sunt evidente. In primul rand, stilul eclectic pare, inca de la prima privire, unul foarte neconventional. In timp ce cele traditionale s-au concentrat intotdeauna pe respectarea regulilor si normelor bine definite, stilul „vedeta” al articolului nostru a sfidat practic toate aceste limite. Dupa cum dezvaluiam deja anterior, el a combinat mai multe elemente din diferite timpuri si epoci variate, generand in acest fel o estetica noua, care pare ca i-a incantat pe privitori, fiind extrem de unic.


Un alt aspect care diferentiaza stilul eclectic de restul existente este faptul ca iti permite si sa iti expui propriile gusturi intr-o proportie mult mai mare. Astfel, foarte multe persoane considera chiar ca acesta a devenit o modalitate perfecta de exprimare individuala, fara constrangeri predefinite, dupa cum mai spuneam deja. Exista, evident, niste caracteristici unice care-l definesc si despre care vom vorbi curand, insa poti jongla foarte mult cu acestea si le poti combina, astfel incat sa corespunda cat mai mult gusturilor personale.


Cu toate acestea, chiar daca acest stil a revolutionat intr-o anumita masura amenajarile interioare, el nu scapat totusi nici de anumite critici. Concret, de-a lungul timpului, mai multe persoane sau specialisti din domeniu au sustinut ca ideile amestecate pe care le promoveaza pot conduce la lipsa unei coerente vizuale si poate crea, astfel, un aspect dezordonat. Cu toate acestea, dorinta de a iesi din tipare si de a crea ceva cu adevarat original i-a facut pe oameni sa treaca peste aceste pareri mai putin pozitive.

Stilul eclectic - cand a aparut si cu ce se face diferentiat de restul stilurilor- canapea albatsra, covor mov, plante

Stilul eclectic - cand a aparut si cu ce se face diferentiat de restul stilurilor- living amenajat cu canapea albastra, fotoliu gri, perete mov special

Stilul eclectic - cand a aparut si cu ce se face diferentiat de restul stilurilor- living amenajat cu canapea mov, plante, perete de lemn modern

Stilul eclectic - cand a aparut si cu ce se face diferentiat de restul stilurilor- living amenajat cu canapea piersica, plante si perete inovativ

2. Stil eclectic in design interior - caracteristici

Stilul eclectic in interior vine cu mai multe caracteristici unice, prin care poate fi recunoscut cu o mai mare usurinta de catre oameni. Asadar, daca si tu aspiri la un astfel de design in propria locuinta, in continuare iti vom dezvalui principiile dupa care ar trebui sa te ghidezi in procesul de amenajare. 


In primul rand, una dintre trasaturile definitorii este amestecul neasteptat de elemente diverse, dupa cum am evidentiat deja si anterior in repetate randuri. El imbratiseaza combinatii care aparent sunt destul de incompatibile, dar care ajung sa se uneasca surprinzator de bine, toate acestea fiind din diferite epoci si culturi diferite. Rezultatul final va atrage, fara doar si poate, atentia tuturor.


O alta caracteristica importanta este aceea ca acest stil ofera libertatea de exprimare individuala cat mai mare, fara constrangeri din exterior. De regula, cand iti amenajezi propria locuinta, nu ar trebui sa tii cont de parerile celor din jur, insa cu ajutorul stilului eclectic iti poti pune la incercare toate gandurile creative, acum avand si argumentele potrivite pentru care faci asta.


De asemenea, trebuie sa mai stii ca in stilul eclectic, detaliile joaca un rol crucial, pentru a obtine un decor complex, ca la carte, cum s-ar spune. Fiecare element, de la mobilier, pana la cele de decor, este ales cu grija si plasat cu atentie in locul potrivit, pentru a sublinia armonia din camera respectiva.


In timp ce majoritatea stlurilor au o paleta clara de nuante pe care ar trebui sa te axezi, cand vine vorba de mobilier, var si asa mai departe, ei bine, daca optezi pentru stilul eclectic, vei putea indrazni cu o gama larga de texturi si culori. Cele vibrante sunt si ele regasite aici, putand fi folosite pentru a evidentia anumite detalii. 


Prin intermediul sau iti poti reflecta cu usurinta propria personalitate si interesele, dupa cum vorbeam anterior. De la piese de arta sau obiecte colectionate in timp, pana la amintiri personale, dar si alte elemente decorative pe care le-ai adunat din vacante, stilul iti permite cu usurinta sa-ti creezi propriul spatiu autentic si sa nu mai fii nevoit sa ascunzi aceste obiecte in vitrinele din living sau dormitor, doar pentru ca ele „nu dau bine”.


Asadar, in momentul in care te decizi sa iti amenajezi interiorul locuintei dupa acest stil, trebuie sa prinzi curaj sa experimentezi cat mai mult si sa nu te ghidezi dupa o paleta clara, prestabilita de reguli. De la mobilierul modern combinat cu elemente rustice, la arta contemporana in contrast cu elemente traditionale, el te indeamna sa explorezi cat mai multe optiuni. 

Stil eclectic in design interior - caracteristici - living cu canapele si caunde maro, din piele, plante

Stil eclectic in design interior - caracteristici- canapea albastra si cutii de carton

Stil eclectic in design interior - caracteristici- dormitor cu pat de lemn si baldachin

Stil eclectic in design interior - caracteristici- living amenajat cu canapea, plante, masa, oglinda, draperii

3. Greseli pe care trebuie sa le eviti in amenajarea stilului eclectic in interior

Acum ca ai aflat ce este stilul eclectic, trebuie sa stii ca exista si cateva greseli pe care trebuie sa le eviti, cand decizi sa realizezi o amenajare cu ajutorul sau. Desi spuneam ca este unul dintre cele mai libere stiluri de amenajare, exista totusi si anumite principii care te ajuta sa obtii armonia in locuinta ta si sa eviti haosul vizual.


Asadar, unul dintre principalele „pericole” ascunse ale acestuia este supraincarcarea spatiului cu prea multe elemente diferite. Spuneam ca acest lucru este permis, insa daca abuzezi de ele, s-ar putea sa nu faci decat sa creezi o senzatie de dezordine si o lipsa destul de mare de coerenta. Alege totusi cu grija elementele cheie care vor contribui la atmosfera dorita si nu incerca sa incarci inutil spatiul doar pentru ca nu exista reguli si totul este permis. 


Apoi, tot in incercarea de a aduce diversitate si contrast in design, poti cadea in capcana de a crea un spatiu fara echilibru, care este necesar pana si in stilul eclectic. Chiar daca poti jongla cat mai mult cu paleta de culori, alege nuante care cat de cat sa se potriveasca intre ele si nu crea un curcubeu in propria sufragerie. Culorile si nuantele ar trebui sa se completeze reciproc si sa creeze o armonie vizuala.


Stilul eclectic poate include o combinatie mai neobisnuita de piese de mobilier si obiecte cu forme si dimensiuni variate, spuneam mai sus. Insa, cu toate acestea, este important sa nu neglijezi aspectul vizual in tot acest proces. Asigura-te, astfel, ca exista o logica si un sens in aranjarea elementelor, astfel incat decorul sa fie unul foarte placut privitorului. De asemenea, fiecare piesa ar trebui sa aiba un scop bine definit si sa contribuie la crearea cadrului general al designului. Evita deci sa transformi spatiul intr-o colectie dezordonata de obiecte si asigura-te ca totusi ai si in acest stil un punct focal sau mai multe puncte focale bine definite in fiecare incapere.


Asadar, amenajarea in stilul eclectic poate fi o modalitate minunata si potrivita de a-ti exprima creativitatea si individualitatea, dupa cum am vorbit deja. Cu toate acestea, evita sa faci cateva greseli comune, astfel incat sa nu creezi totusi un aspect prea aglomerat si sa obtii echilibrul si proportiile dorite.

Stil eclectic definitie - greseli pe care trebuie sa le eviti in amenajarea stilului eclictic- living colorat cu canapea de piele, tablou, plante

Stil eclectic definitie - greseli pe care trebuie sa le eviti in amenajarea stilului eclictic- living colorat, cu pereti multicolori, canapea, comoda tv, tablouri, chitara

Stil eclectic definitie - greseli pe care trebuie sa le eviti in amenajarea stilului eclictic- living modern cu canapea si pereti speciali

Stil eclectic definitie - greseli pe care trebuie sa le eviti in amenajarea stilului eclictic- living sobru, cu canapea albastra si pereti inchisi la culoare

4. Idei si recomandari de amenajare in stilul electic

Dupa ce am discutat toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre caracteristicile stilului eclectic, iti vom oferi acum si cateva idei practice prin care iti poti amenaja si tu locuinta in acest fel.


In primul rand, alege o paleta de culori vibrante si ceva mai diferite pentru camerele  din casa ta. Poti folosi diferite contrastante pentru a adauga profunzime si viata in fiecare colt al locuintei, insa acestea nu trebuie sa fie folosite pe suprafete foarte mari, ci pot fi exprimate prin diverse detalii, cum ar fi tablourile, pernele, prin covoarele de living si dormitor si așa mai departe.


Apoi, alege epocile pe care iti doresti sa le ai in casa, pentru a putea, mai apoi, sa cumperi canapelele, fotoliile, dar si restul mobilierului. Amesteca piese de mobilier din stiluri diferite pentru a crea un aspect diversificat. Si, in plus, fata de piesele de baza, poti adauga si scaune cu modele variate, mese neconventionale si piese de mobilier vintage pentru a completa estetica aceasta. In living, spre exemplu, poti crea un punct focal chiar prin intermediul lampadarelor sau lustrelor si pendulelor, care pot fi unele cu adevarat unice. 


Peretii nu trebuie sa fie nici ei amenajati clasic, ci pot avea diferite culori, texturi si pot fi completati cu diverse opere de arta, precum ar fi tablouri, rafturi cu carti sau alte obiecte de decor, dupa bunul plac. Poti alege, de asemenea, si un tapet cu modele indraznete si texturi variate pe unul dintre pereti, pentru a adauga o nota diferita.


Revenind insa la piesele de mobilier, utilizeaza o gama diversa de texturi si materiale, cum ar fi lemnul, metalul, sticla, acest lucru aducand un farmec suplimentar si caracterizand perfect acest stil.


De asemenea, nu uita ca integrarea pieselor de colectie sau a diferitelor obiecte vintage poate aduce o nota de autenticitate extrem de importanta in designul interior. Fie ca este vorba de carti rare, suveniruri pe care le ai din vacante sau obiecte vechi de la magazinele de specialitate, acestea vor adauga un aer diferit casei tale.


Chiar la intrare, ar trebui neaparat sa optezi si pentru cuiere de hol, necesare in orice casa, completand intregul decor si cu ajutorul  comodelor TV, unde sa depozitezi diverse lucruri, sau cu aplicele si plafonierele, care sunt la mare căutare în ultima vreme.


Nu uita sa adaugi si decoratiuni creative, cum ar fi oglinzi cu cadre neconventionale, ceasuri de perete interesante sau ornamente artizanale, pentru a sublinia stilul eclectic si a adauga unicitate spatiului. Opteaza, de asemenea, si pentru mai multe plante de interior si elemente naturale, care fie pot fi regasite in ghivece normale, fie in unele de lemn, mai traditionale, cu motive florale, care vor completa perfect intregul decor.

Stilul eclectic in design interior - idei de amenajare in stilul electic- canapea, plante si decoartiuni

Stilul eclectic in design interior - idei de amenajare in stilul electic- pereti cu tapet, masa si scaune

Stilul eclectic in design interior - idei de amenajare in stilul electic- rafturi de lemn cu decoratiuni

In concluzie, amenajarea unei case in stilul eclectic iti va permite sa-ti exprimi propria personalitate si sa explorezi o gama variata de influente si estetici, fara limite sau granite prestabilite. Fiecare camera din casa poate deveni unica in felul ei, insa ai nevoie doar de putina creativitate si inspiratie. 


Sursa foto: freepik.com




Comentarii