Stilul minimalist - cum iti poti amenaja locuinta dupa acest tip de design interior

Stilul minimalist este o abordare destul de intalnita in designul interior, care promoveaza simplitatea, dupa cum reiese si din numele sau, in toate aspectele vietii. Acesta s-a raspandit peste tot in lume inca de la inceputul secolului XX, devenind rapid alegerea principala a multor oameni. El incurajeaza persoanele care-l aleg sa renunte la tot ce inseamna „exces”, indiferent ca ne referim la mobilier sau anumite detalii, si sa reduca intreaga amenajare la ceea ce este, de fapt, esential in viata de zi cu zi. Prin folosirea unor elemente simple, culori neutre si linii curate, minimalismul creeaza un mediu relaxat si ordonat, care nu doar ca ofera un impact vizual extrem de curat, dar ajuta si la crearea unei stari interioare linistite. 


Daca si tu te gandesti sa iti aranjezi casa in stil minimalist, trebuie sa stii ca ai nevoie sa utilizezi spatiul in mod eficient si sa elimini orice element decorativ inutil din incapere, chiar daca ti se pare atractiv sau la moda. De asemenea, mobilierul este adesea simplu si functional, iar culorile predominante sunt alb, negru si nuante de gri. Si, nu in ultimul rand, lipsa ornamentelor si a detaliilor inutile confera locuintei tale un aer plin de eleganta, dar si de ordine, dupa cum spuneam mai sus.


In continuare, in acest articol, o sa discutam pe larg despre ce reprezinta stilul minimalist in designul interior, dar si despre caracteristicile care sale. De asemenea, o sa-ti dezvaluim si paleta de culori pe care trebuie sa te axezi, daca iti doresti aceasta abordare in casa ta si te vom mai inspira si cu cele mai practice idei de amenajare carora le poti da viata in propria locuinta.

1. Stilul minimalist - ce este si care sunt caracteristicile sale

Daca si tu te-ai intrebat cel putin o data ce este acest stil minimalist in designul interior, dupa cum vorbeam si in introducere, acesta reprezinta simplificarea cat mai mare a spatiului si reducerea la esential in tot ceea ce priveste amenajarea. Acest concept a castigat popularitate nu doar in designul interior, ci in mai multe domenii importante, precum ar fi moda, arta, arhitectura, dorindu-si astfel sa indeparteze orice forma de exces din viata oamenilor, dar si sa elimine ideea unei vieti haotice. In timp ce programul de zi cu zi ne face sa fim mereu pe fuga, acest stil si-a dorit sa le ofere oamenilor liniste si ordine cel putin in propria locuinta. 


Asadar, este timpul sa-ti dezvaluim caracteristicile sale, daca si tu iti doresti sa il adopti in casa ta. Chiar daca am spus-o in repetate randuri deja, minimalismul este identificat cu simplitatea. El promoveaza eliminarea oricarui element inutil din incapere si crearea unor camere cat mai libere si curate, chiar daca acest lucru presupune sa depozitezi multe dintre decoratiunile pe care le detii deja in interiorul dulapurilor. 


De asemenea, minimalismul pune accent pe utilizarea eficienta a spatiului. Mobila si toate decoratiunile trebuie sa fie alese cu grija, astfel incat sa maximizezi cat mai mult functionalitatea tuturor corpurilor. Dupa cum vorbeam deja, ornamentele si detaliile excesive sunt, in mod evident, de evitat aici. Tocmai din acest motiv, este important sa optezi pentru mobilier cat mai practic, care sa aiba extrem de multe spatii de depozitare. 


Mai mult, stilul minimalist pune accent si pe calitatea materialelor, in defavoarea cantitatii. Atat mobilierul pentru care optezi, cat si restul lucrurilor din casa, trebuie sa  fie la o calitate superioara, care sa reziste in timp si care sa nu se uzeze prea repede, odata cu trecerea timpului.


Desi minimalismul se bazeaza pe simplitate, acesta poate oferi, totodata, si un aspect extrem de elegant si rafinat. Materialele calitative, mobilierul ales cu bun gust si decoratiunile simple ajuta in tot acest proces si ofera casei tale exact eleganta de care are nevoie.


Nu in ultimul rand, un alt beneficiu al stilului minimalist este promovarea unei stari interioare cat mai linistite, dar si a unei stari permanente de concentrare. Eliminarea dezordinii si a lucrurilor care te pot distrage rapid din mediul inconjurator poate ajuta la aceste lucruri, iar astfel tu poti obtine chiar si rezultate mai bune la locul de munca, in cazul in care lucrezi de acasa.


Asadar, stilul minimalist este mai mult decat o tendinta de design, intrucat iti aduce si foarte multe alte beneficii. Intr-o lume in care esti mereu pe fuga, stresul este la cote maxime, iar la locul de munca, cel mai probabil, ai si acolo parte de haos, acest tip de amenajare este fix ceea ce ai nevoie in interiorul casei tale.

Stilul minimalist - ce este si care sunt caracteristicile sale- dupal alb, tablou

Stilul minimalist - ce este si care sunt caracteristicile sale- canapea gri cu alb, ferestre mari, alte decoratiuni

Stilul minimalist - ce este si care sunt caracteristicile sale - canapea crem, planta, lampa, masa cafea

Stilul minimalist - ce este și care sunt caracteristicile sale - canapea maro, lampa, foale, masa de cafea

2. Stil minimalist - ce paleta de culori il reprezinta

Daca iti doresti un stil minimalist in casa care sa fie complet, trebuie sa alegi cu grija si o paleta de culori potrivita. Aceasta este esentiala pentru crearea atmosferei de simplitate  pe care designul incearca sa o inspire. Asadar, trebuie sa stii ca minimalismul pune accent pe folosirea culorilor intr-un mod echilibrat si destul de restrans, iar mai jos iti vom dezvalui intreaga paleta pe care te pozi axa si tu.


In primul rand, albul este nuanta predominanta, cand vine vorba de culorile pentru stilul minimalist. Fara doar si poate, acesta simbolizeaza simplitatea, dar si foarte multa lumina. Folosit pe pereti, mobilier, dar si in anumite accesorii, albul creeaza o senzatie extrem de placuta in incaperi, oferind, de asemenea, si ideea de spatiu, dar si de curatenie. Este o culoare esentiala in stilul minimalist, astfel incat trebuie sa o utilizezi cat mai mult.


La polul opus, avem chiar si negru, care este folosit pentru a crea contrast si a adauga profunzime in designul minimalist. Este adesea utilizat in accentuarea anumitor detalii, precum ar fi ramele ferestrelor, usilor, ramele ceasurilor sau pentru alte accesorii, ca si obiectele de iluminat. Totodata, negrul adauga o nota clara de eleganta.


Mai mult, griul este si el o nuanta versatila in paleta minimalista si poate fi folosit pentru a adauga textura. De la griurile deschise, pana la cele mai inchise, poti utiliza aceasta culoare pentru mobilier, pereti sau pentru diferite accesorii.


De asemenea, mai trebuie sa stii si ca minimalismul abordeaza adesea si culori inspirate din natura, cum ar fi bejul, cremul sau nuantele de lemn. Ele adauga un plus de caldura, dar si textura incaperilor din casa ta si se pot regasi in materialele folosite pentru pardoseli, mobilier sau obiecte decorative, bineinteles.


Pe langa culorile neutre, care predomina in acest gen de amenajare, stilul minimalist iti mai permite si sa utilizezi cateva nuante care sa scoata in evidenta anumite detalii. Vorbim despre unele mai puternice, cum ar fi rosu, albastru sau galben. Acestea adauga personalitate, dar si viata spatiului, insa trebuie sa le folosesti cu masura, pentru a mentine echilibrul si armonia generala.


Nu in ultimul rand, chiar daca nu este vorba despre niste culori in sine, trebuie sa mai stii ca poti folosi cat mai multe materiale translucide, precum ar fi sticla. Aceasta va permite luminii sa patrunda mult mai bine in spatiu si sa creeze un efect extrem de aerisit, fix ceea ce isi propune stilul minimalist sa-i ofere casei tale.


Asadar, paleta de culori a stilul minimalist este predominant neutra, subtila, cu mici accente de culori vibrante, care sa ofere dinamism spatiului. Daca vei respecta aceste reguli, dar si restul caracteristicilor despre care am discutat mai sus, vei reusi, cu siguranta, sa obtii o amenajare minimalista.

Stil minimalist - ce paleta de culori il reprezinta- dulap galben, tablouri, flori

Stil minimalist - ce paleta de culori il reprezinta - canapea alba, covor alb, masuta

Stil minimalist - ce paleta de culori il reprezinta - rafturi, birou

3. Stilul minimalist in design interior - idei practice de amenajare in stilul minimalist

Dupa cum ai aflat deja din informatiile de mai sus, amenajarile interioare minimaliste propun o abordare simpla, dar sofisticata in aceeasi masura, care se axeaza pe eliminarea detaliilor nesemnificative. Daca si tu iti doresti sa ai casa in stil minimalist, partea cea mai buna este ca exista numeroase idei practice pentru care poti opta si care-ti pot transforma apartamentul obisnuit intr-un mediu minimalist elegant si functional.


In primul rand, unul dintre dintre criteriile de care trebuie neaparat sa tii cont este sa pastrezi constant curatenia si ordinea interioara. Asadar, pastreaza spatiul cat mai gol posibil, elimina obiectele si mobilierul inutil si incearca sa pastrezi constant un echilibru vizual cat mai placut. O camera bine organizat, cu spatiu liber pe podea si suprafete deschise, ofera un aspect minimalist, adica fix ceea ce ai nevoie.


Apoi, la fel de important mai este să alegi inca de la incpeut o paleta de culori dupa care sa te axezi in tot procesul de amenajare. Opteaza pentru unele neutre pentru pereti, mobilier si elementele principale de decor. Alb, gri, negru si nuantele naturale precum bejul si maroul deschis sunt cele mai ideale optiuni pe care le poti lua in calcul.


Cand vine vorba de mobila pentru living sau de mobila pentru dormitor este esential sa eviti piesele masive si pe cele care ar putea sa ocupe prea mult loc. Pentru a maximiza cat mai mult spatiul si pentru a avea un aspect minimalist opteaza, in  schimb, pentru corpuri care sa contina cat mai multe rafturi de depozitare, pentru o canapea de sufragerie care sa se transforme si intr-un pat, pentru invitati, dar care, totodata, sa aiba si spatii de depozitare sub ea. Dupa cum am spus in repetate randuri, o parte esentiala a stilului minimalist este eliminarea dezordinii, motiv pentru care trebuie sa folosesti cat mai mult sertarele ascunse din toate corpurile, pentru a „ascunde” acolo toate obiectele inutile. Mai mult, tot pentru living, bibliotecile cu rafturi inchise pot fi o solutie excelenta pentru a pastra cartile si obiectele personale organizate, dar si ascunse de ochii invitatilor.


Mobila pentru bucatarie trebuie si ea sa fie in aceeasi tema, astfel incat ar trebui sa optezi pentru una deschisa la culoare, preferabil alba sau crem. Si aceasta ar trebui sa detina mai multe spatii interioare in care sa asezi toata vesela sau produsele de gatit, iar in locul mesei clasice, poti opta pentru o insulita, extrem de la moda si eficienta. Poti monta deasupra sa diferite lustre si pendule, care sa ofere un aer extrem de cald si un farmec aparte.


De asemenea, nu trebuie sa uitam nici de decoratiuni. Minimalismul nu inseamna lipsa completa a decorului, dar, chiar si asa,  trebuie sa le folosesti cu masura. Alege cateva elemente care iti plac in mod deosebit si plaseaza-le in mod strategic peste tot in casa, inclusiv pe holul de la intrare. Poate fi vorba despre tablouri, oglinzi cu rame simple sau plante de interior.


Mai mult, lumina naturala joaca si ea un rol semnificativ in stilul minimalist in design interior. Este preferabil sa ai in locuinta ferestre mari si draperii usoare, din materiale lejere, care sa permita luminii  sa patrunda cat mai mult in incapere. In plus, nu trebuie sa uiti nici de iluminatul artificial, care aduce un plus de caldura in orice casa. Pe site-ul nostru vei gasi toate elementele de care ai nevoie pentru a-ti decora casa cat mai aproape de acest stil, de la covor, pana la lustre si mobilier. 

Stilul minimalist in design interior - idei practice de amenajare in stilul minimalist - canapea crem, perne, masuta cafea, covor

Stilul minimalist in design interior - idei practice de amenajare in stilul minimalist - canapea gri, masa cafea, perne

Stilul minimalist in design interior - idei practice de amenajare in stilul minimalist - 2 fotolii gri inchis, masa de cafea

Stilul minimalist in design interior - idei practice de amenajare in stilul minimalist - living amenajat cu canapea, dulapuri, tv

4. Stil minimalist in design interior - greseli pe care sa le eviti

Pentru a reda cel mai perfect stil minimalist in apartament, este important sa eviti si anumite greseli, care te pot indeparta destul de mult de la aceasta idee. Asadar, noi am adunat cateva exemple mai jos, pe care sa le ai mereu in vedere, in timpul procesului de amenajare. 


In primul rand, una dintre cele mai mari greseli pe care o poti face este supraaglomerarea spatiului cu prea multe lucruri inutile. Minimalism inseamna simplitate dupa cum ai aflat deja, motiv pentru care trebuie sa incerci sa pastrezi spatiul cat mai deschis si sa renunti la multe elemente care nu sunt esentiale in viata de zi cu zi.


De asemenea, lipsa unui spatiu de depozitare bine pus la punct poate duce repede la dezordine si, probabil, cel putin o data ai experimentat si tu acest sentiment. Asadar, nu te lasa pacalit de designul frumos pe care il au anumite corpuri de mobilier si asigura-te ca ele indeplinesc toate criteriile de care tu ai nevoie. Fiecare dulap din casa ar trebui sa fie dotat cu multe rafturi ascunse.


Mai mult, chiar daca minimalismul se bazeaza pe culori neutre, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa eviti cu desavarsire culorile vii. Cu toate acestea, dupa cum spuneam deja, nu trebuie sa te lasi purtat de val si e important sa le introduci in locuinta ta cu masura. 


Un alt lucru de care nu trebuie sa uiti in stilul minimalist este crearea unui spatiu care sa-ti reflecte personalitatea. Este important sa adaugi elemente decorative care sa corespunda gusturilor si intereselor proprii, astfel incat incaperea sa fie cat mai  autentica.

Stil minimalist in design interior - greseli pe care sa le eviti - canapea neagra, geamuri mari, covor

Stil minimalist in design interior - greseli pe care sa le eviti - dulap de lemn, tablouri

Stil minimalist in design interior - greseli pe care sa le eviti - dulap de lemn, tablouri

In concluzie, cu toate aceste reguli si idei de amenajare nu ar trebui sa dai gres. Stilul minimalist se bazeaza pe simplitate, in primul rand, motiv pentru care nu este recomandat sa supraaglomerezi deloc spatiul. Tie cum ti se pare acest design?


Surse foto: casamoise.ro, freepik.com

Comentarii