Cum inveti copilul sa doarma singur?

Atunci cand ai un copil, toata atentia ta este asupra lui, cu atat mai mult noaptea, cand simti ca trebuie sa ai mai multa grija de cel mic. Daca pana acum l-ai tinut aproape de pieptul tau, l-ai mangaiat, l-ai privit in timp ce doarme si l-ai imbratisat in pat, langa tine, a venit momentul sa il lasi sa doarma singur.

Insa cum iti inveti puiul sa se obisnuiasca fara imbratisarea ta calda? Cat de greu este pentru un copil sa accepte ca trebuie sa doarma de unul singur in pat, fara ca mama sa fie langa el si sa il apere de intuneric? Multi parinti se confrunta cu aceasta problema, tocmai de aceea, in randurile urmatoare, vei afla cateva sfaturi pe care le poti implementa in rutina de odihna a prichindelului tau!

Incurajeaza-l sa doarma singur


Daca micutul tau este prescolar sau chiar mai mare, incurajeaza-l sa doarma singur si arata-i ca dormitorul lui este universul in care se va simti cel mai bine. Spune-i ca deja este mare si subliniaza-i ca ii vei fi aproape, indiferent de ce se va intampla.

Amenajeaza-i spatiul dupa bunul plac


Daca vrei ca micutul tau sa isi adore noua camera, intreaba-l despre culori, jucarii si piese de mobilier pe care si le doreste. In cazul in care e foarte mic, incearca sa ii amenajezi o camera cu poveste, cu personajele sale preferate din basme si desene animate, astfel incat sa nu se mai simta singur. Alege lenjerii patut colorate si se va simti minunat.

Asigura-i cel putin o sursa de lumina


Pana se obisnuieste sa adoarma singur, copilul tau are nevoie sa se simta in siguranta, asadar pune-i la dispozitie cateva veioze, lampi cu becuri de mica intensitate sau jucarii cu LED care sa ii ofere o stare de liniste. Acestea il vor ajuta, in caz ca se trezeste din somn si te cauta sau pentru a se acomoda mai bine in noua camera.

Foloseste muzica si jucarii de plus


Cateodata, chiar si o muzica relaxanta, de copii, iti poate ajuta puiul sa adoarma in camera lui. De asemenea, jucariile de plus vor fi cei mai buni "prieteni" ai copilului tau, mai ales pe parcursul noptii, prin urmare cumpara-i ce isi doreste si incurajeaza-l sa doarma pentru a ajunge pe taramul viselor.

Premiaza-l pentru efortul sau


Daca micutul tau te asculta si da dovada de intelegere in fata schimbarii, nu ar strica sa ii oferi mici premii din cand in cand. Rasfata-l cu un cadou, un desert sau chiar o excursie intr-un loc in care isi doreste sa ajunga. Cu timpul, va incerca sa te asculte si mai mult, doar pentru a se bucura de micile clipe de rasfat. De asemenea, nu uita sa il incurajezi si sa il lauzi pentru faptul ca este ascultator si a reusit sa adoarma de unul singur, in camera lui. Il vei motiva sa faca acelasi lucru seara de seara!

Fii consecventa


Daca micutul tau vine in dormitor si iti spune cu lacrimi in ochi ca nu poate sa adoarma fara tine sau te roaga sa vii in patutul lui, incearca sa ii explici frumos cat de important este sa aiba camera lui. In cazul in care nu se da batut, incearca sa il adormi, dupa care lasa-l sa se trezeasca in acelasi loc, astfel incat sa realizeze ca poate trece testul noptii de unul singur.


Citeste si: Ce lenjerii de pat sa alegi primavara?

Comentarii

Articole similare