Lucrezi de acasa? Cum sa ai un somn odihnitor in pandemie?

De mai bine de un an, multe persoane au fost nevoite sa lucreze in regim de telemunca din cauza pandemiei de coronavirus. Schimbarea rutinei de munca a condus si la schimbarea programului de somn. Astfel, tot mai multi s-au confruntat cu dereglari in privinta odihnei, din cauza stresului acumulat, a tensiunii si a fricii accentuate.

Daca si tu ai simtit ca fie nu poti dormi cum trebuie, fie iti este greu sa adormi sau te trezesti la ore total nepotrivite, poate ar trebui sa iti dai reset si sa iti reorganizezi stilul de viata. Este important sa te adaptezi la conditiile de trai actuale si sa ii dai un semn organismului cum ca si el ar trebui sa faca la fel, sa coopereze. Asadar, daca lucrezi de acasa si simti ca ai nevoie de un plan de organizare, iata care sunt cele mai importante sfaturi de care e bine sa tii cont pentru o rutina "sanatoasa" de somn!

Propune o ora de somn si una de trezire


In primul rand, daca vrei sa te odihnesti asa cum se cuvine si sa fii la fel de productiv chiar si cand lucrezi de acasa in pandemie, este bine sa te intrebi: "eu la ce ora voi adormi si la ce ora ma voi trezi?". Chiar daca apar tot felul de lucruri spontane in programul tau, incearca sa respecti orele propuse si vei vedea ca organismul se va obisnui.

Limiteaza timpul dedicat stirilor


Nu toate stirile sunt facute pentru divertisment, mai ales in aceasta perioada incerta, in care cele mai multe informatii sunt legate de aparitia si raspandirea coronavirusului. Tocmai din acest motiv, ar fi indicat sa limitezi stirile si afluxul informational, pentru a nu-ti accentua starea de anxietate. In acest mod, vei adormi mai usor si te vei trezi mai pozitiv si mai plin de energie.

Aeriseste camera si aranjeaza-ti patul


In fiecare seara si dimineata, fa-ti timp macar 5 minute pentru a aerisi locul in care dormi. In acest mod, iti vei da seama cat de important este ca aerul curat sa patrunda in locuinta ta si sa iti reimprospateze mintea si starea de bine. De asemenea, si patul are o importanta majora in procesul de odihna, tocmai din acest motiv e indicat sa te asiguri ca e mereu curat si ca are lenjerii de inalta calitate. Daca iti va placea locul in care dormi, vei veni "cu drag" la culcare in fiecare seara.

Fa cateva exercitii fizice acasa


Pe parcursul zilei, pe langa munca, incearca sa faci tot felul de activitati casnice, printre care si putin sport. Miscarea ajuta la eliberarea serotoninei, astfel ca vei fi mai fericit, mai energic si mai plin de viata. Singurul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este sa nu faci sport seara, pentru a putea adormi cu o stare de bine.

Asadar, nu e prea greu sa te odihnesti in spatiul tau preferat chiar si atunci cand esti izolat la domiciliu si iti limitezi iesirile. Depinde doar de tine sa iti faci viata frumoasa, adaptandu-te si creeand intotdeauna noi modalitati de a-ti mentine mintea ocupata si, mai apoi, relaxata cu tot ce e mai placut.

Citeste si: 5 sfaturi pentru a te trezi mai usor dimineata

Comentarii