Lucruri interesante despre cascat inainte si dupa somn

Cascatul este un act reflex declansat de obicei de oboseala sau somnolenta si se manifesta prin deschiderea involuntara a gurii, inhalarea profunda si umplerea plamanilor cu aer. Unele cascaturi sunt scurte, iar altele tin pret de cateva secunde inainte de expirarea aerului, fiind insotite de umezirea ochilor, lacrimi, secretii nazale, intinderi ale membrelor sau suspine zgomotoase.

Exista mai multe motive pentru care cascam, atat inainte, cat si dupa un somn copios. Cel mai probabil si tu ai observat ca acest obicei poate fi de-a dreptul contagios, astfel ca, involuntar, iti vine sa casti dupa ce ai vazut pe cineva ca face acelasi lucru. E absolut normal si firesc sa se intample asta, insa poate nu ti-ai explicat niciodata fenomenul.

Teorii despre cascat

Se spune ca nevoia cascatului apare atunci cand organismul cere mai mult oxigen. O alta explicatie este ca vrem sa intindem musculatura din zona maxilarului si a fetei in general atunci cand cascam. Asa cum e indicat sa iti intinzi corpul dimineata, imediat dupa trezire, pentru a fi in forma, si cascatul te ajuta sa iti activezi muschii fetei.

Durata medie a unui cascat este de 5 secunde. Chiar daca multi cred ca este un semn al oboselii, se pare ca fenomenul cascatului are loc chiar si atunci cand suntem fresh, mai exact cand creierul nu este stimulat sau cand suntem intr-o stare de plictiseala. Atat oboseala, cat si plictiseala duc la scaderea temperaturii corpului, moment in care apare dorinta de a casca.

Poate fi cascatul un semn de boala?

Oricat de greu de crezut ar fi, cascatul ar putea fi semn de boala. Desi rareori primul semn, cascatul excesiv a fost observat in randul persoanelor cu scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica (SLA, numita si boala Lou Gehrig), dupa radioterapie si in randul persoanelor tratate pentru boala Parkinson. Rar, ar putea indica instalarea unei migrene. Pe de alta parte, cascatul se pare ca se produce mai putin frecvent la persoanele care sufera de schizofrenie. Ramane necunoscut insa de ce intampla asta.

Cercetatorii au observat la animale si la oameni ca stimularea electrica a anumitor zone ale creierului poate determina cascatul. In plus, anumiti mesageri chimici de la nivelul creierului (intre care dopamina si ACTH - Hormonul adrenocorticotrop) par sa joace de asemenea un rol in cascat.

Cascatul pare destul de simplu, insa este de fapt un comportament complex care serveste unui scop inca neclar.

Stiai ca...

  • fiintele umane incep sa caste inca din stadiul de embrioni? Primul cascat al fetusului apare, de obicei, la 11 saptamani dupa conceptie;
  • cascatul nu este un fenomen care se intampla doar oamenilor. Si pestii, animalele sau pasarile casca in felul lor.
  • daca te gandesti la cascat exista mai multe sanse sa ti se intample acest lucru?

Dupa cum vezi, cascatul este ceva cat se poate de normal si firesc, mai ales atunci cand vine vorba de somn. Daca si tu obisnuiesti sa faci acest lucru cand esti in pat, nu trebuie sa te ingrijorezi, ci dimpotriva, sa incerci sa te relaxezi si sa te bucuri mai mult de clipele de odihna si de timp doar pentru tine!

Citeste si: 5 sfaturi pentru a te trezi mai usor dimineata

Comentarii

Articole similare