Zgomotele si dormitul. Sfaturi esentiale!

Pe cat sunt de suparatoare zgmotele atunci cand vrei sa dormi, pe atat sunt de greu de ignorat. Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data sa fii ori foarte obosit, ori sa iti doresti enorm sa te odihnesti bine in patul tau pufos si fix atunci vecinul sa isi gaseasca treaba prin casa sau, mai rau, ceilalti membri ai familiei sa faca zgomot, chiar si fara sa isi dea seama.

Unde mai pui animalele de companie care au enorm de multa energie, copiii neastamparati din fata blocului sau muncitorii care lucreaza pe asfalt? Totul este impotriva ta atunci cand vrei sa dormi, insa chiar si asa, exista cateva trucuri prin care te poti asigura ca vei dormi mai ceva ca un bebelus. Iata care sunt acestea!

Nu lasa zgomotul sa ajunga in dormitor


Daca vrei sa ai parte de o odihna ca la carte, incearca sa te baricadezi in cea mai indepartata camera de zgomote. Astfel, poti inchide geamurile si usa si poti trage draperiile, pentru a te asigura ca vei dormi in bezna. De asemenea, mai poti folosi covoare pe suprafete mari din dormitor, care au rolul de a absorbi zgomotul provenit din exterior. Mai mult, asigura-te ca inchizi toate obiectele electronice sau ca le treci pe modul silentios pentru a evita sa porneasca zgomote si sonerii de-a lungul noptii.

Asculta muzica relaxanta sau zgomote albe


Daca nu poti atenua zgomotul, incearca sa adormi cu dopuri in urechi. O alta varianta este sa te izolezi tu de zgomot prin alte zgomote. Mai exact, poti sa asculti in casti muzica relaxanta, cum este muzica de pian sau cea folosita in tehnicile yoga sau sa asculti chiar si zgomote albe, acele white noises pe care le folosesc mamicile pentru bebelusi ca acestia sa adoarma. Alege sa asculti sunetul valurilor, al ploii sau fosnet de frunze si vei observa ca odihna va veni cat ai clipi.

Relaxeaza-ti mintea si corpul


Pare imposibil sa te relaxezi atunci cand in jurul tau sunt zgomote care nu doar ca te deranjeaza fonic, dar te impiedica si sa adormi. Cu toate astea, chiar poti sa adormi daca iti doresti cu adevarat, iar respiratia este micul secret. Concentreaza-te pe ritmul respiratiei tale, iar asta te va distrage de la zgomot. Poti incerca diverse tehnici disponibile in mediul online sau poti sa te concentrezi pe propria respiratie si pe felul in care pieptul tau se ridica si coboara atunci cand respiri.

Acestea sunt doar cateva dintre trucurile pe care le poti pune in aplicare la capitolul zgomote si dormit. Daca nimic din toate astea nu da rezultate, discuta cu un specialist in somnologie, care sa iti ofere fie un tratament eficient, fie alte sfaturi referitoare la somnul odihnitor. De asemenea, daca nu poti evita anumite zgomote, incearca sa te impaci cu ideea, pentru ca creierul tau sa le perceapa ca fiind uzuale. Astfel, nu vei mai tresari la orice miscare.

In cel mai rau caz, vezi care este cauza zgomotelor produse constant si incearca sa o elimini. Oricat de greu ar parea, este foarte important sa te asiguri ca dormi bine in fiecare seara!


Citeste si: 3 factori care iti influenteaza somnul

Comentarii