Amenajare baie - de unde trebuie sa incepi si cum poti sa optimizezi cat mai bine spatiul dintr-o baie mica

Amenajarea baii este un pas esential pentru orice locuinta, intrucat aceasta incapere trebuie sa corespunda nevoilor pe care le ai, dar sa fie si in tema cu restul casei. Mai mult, ea nu satisface doar nevoile de igiena, ci poat fi o adevarat oaza de relaxare, seara, dupa o zi obositoare la locul de munca. In acest context, este esential sa acorzi o atentie destul de mare acestui proces si tuturor detaliilor, astfel incat baia moderna mica sa reflecte stilul si preferintele personale, dar sa fie si cat mai functionala si practica.


O baie bine amenajata trebuie sa combine cat mai armonios atat un design placut, cat si utilitatea, creand, astfel, un spatiu in care sa te simti mereu foarte confortabil, dar si relaxat. De la alegerea culorilor ideale, in ton cu restul locuintei, si a finisajelor, pana la la departajarea inteligenta a spatiului si alegerea mobilierului potrivit, exista extrem de multe idei de amenajare de baie, iar noi ne vom asigura ca le vei afla si tu.


In acest articol, o sa-ti dezvaluim de unde trebuie sa incepi, daca si tu iti doresti sa-ti aranjezi baia, de la planul pe care trebuie sa ti-l faci prima data, pana la stabilirea clara a unui buget. In plus, o sa-ti dezvaluim toate elementele necesare care exista in aceasta incapere si cum poti face amenajarea de baie mica, astfel incat sa optimizezi cat mai mult spatiul.

1. Amenajare baie - de unde trebuie sa incepi

Pana sa alegi modelele de bai faiantate sau designul de baie potrivit, ai mai multe lucruri de bifat. Asadar, prima data trebuie sa-ti faci un plan bine gandit in minte sau chiar si creionat pe hartie, astfel incat sa stii clar de unde sa incepi, ce stil trebuie sa abordezi, cum vrei sa arate rezultatul final, dar si alte informatii de acest gen. In acest capitol, o sa vorbim despre toti pasii pe care trebuie sa-i bifezi inainte de amenajarea propriu-zisa, astfel incat sa nu intampini niciun obstacol pe parcurs.


Asadar, primul lucru esential in acest proces este stabilirea clara a obiectivelor. Trebuie sa-ti pui inca de la inceput mai multe intrebari, precum „Iti doresti mai mult spatiu sau estetica primeaza?”, „Iti doresti amenajrea baii cu dus sau cada?”. Apoi, la fel de important mai este si sa-ti stabilesti un buget realist, care sa tina cont de costurile materialelor, de manopera, precum si de orice alte cheltuieli neprevazute.


Dupa ce te-ai gandit la aceste lucruri, este timpul sa alegi si stilul sau tema dupa care sa se ghideze baia ta. Poate fi vorba despre modern, clasic, vintage, minimalist, sau chiar si unul modern. Acest proces nu ar trebui insa sa fie prea dificil, intrucat incaperea ar trebui sa fie la fel cu restul casei. Abia dupa ce ai stabilit clar detaliul de mai sus, este timpul sa cauti idei de amenajare de baie mica si sa te inspiri cu privire la design.


Totusi, inainte sa comanzi mobilierul pe care ti-l doresti, este necesar sa analizezi cu atentie spatiul pe care-l ai la dispozitie. Masoara cat mai precis dimensiunile si noteaza-le pe toate pe hartie, astfel incat sa ramana scrise si sa nu uiti de ele. Apoi, gandeste-te la cum vrei sa incadrezi elementele sanitare, dar si de decor, in acest spatiu, prin planificarea clara a pozitionarii chiuvetei,  toaletei, dusului etc. In acest fel, vei fi sigur ca toate obiectele cumparate se vor potrivi de minune si nu vei fi pus in situatia neplacuta de a returna lucrurile. 


Alegerea materialelor potrivite este si ea esentiala. Gandeste-te intotdeauna la calitate, dar si la durabilitatea pe care acestea o pot avea in timp, mai ales in contextul in care in aceasta incapere umiditatea este destul de ridicata. De asemenea, inainte sa te gandesti la modele de bai mici, trebuie sa selectezi si paleta de culori dupa care vrei sa-ti decorezi intreaga incapere. 

Amenajare baie - de unde trebuie sa incepi - baie mare cu chiuveta, cada, wc

Chiar daca pare un pas banal, mai este important si sa te asiguri ca baia ta beneficiaza de iluminat adecvat, dar si de o buna ventilatie. Mai mult, vei mai avea nevoie aici si de iluminatul ambiental, care va face ca tot cadrul sa fie mult mai intim.


Abia mai apoi vine momentul sa alegi mobilierul adecvat, dar si restul obiectelor de decor pe care ti le doresti. Acest proces poate fi unul destul de simplu, daca iti planifici fiecare etapa in parte discutata mai sus si daca ai o viziune clara asupra rezultatului final. Cu toate aceste sfaturi insa, vei putea sa-ti creezi in minte cele mai potrivite idei de bai, exact asa cum ai visat.

Amenajare baie - de unde trebuie sa incepi - baie ingusta cu dus, dulap maro si wc

Amenajare baie - de unde trebuie sa incepi - baie ingusta cu chiuveta, cada alba

Amenajare baie - de unde trebuie sa incepi - cada cu planta

Amenajare baie - de unde trebuie sa incepi - baie alba cu cada, wc, dulap

2. Baie moderna mica - elementele care nu trebuie sa lipseasca din nicio baie

Daca pana acum am discutat despre etapele pe care nu trebuie sa le scapi din vedere, pentru a obtine niste amenajari de bai mici ideale, acum o sa vorbim despre elementele necesare pe care trebuie neaparat sa le incluzi si tu in aceasta incapere. Uneori, cand esti pe fuga, poti scapa din vedere anumite detalii, motiv pentru care este esential sa-ti faci din timp o lista de cumparaturi sau sa-ti adaugi direct produsele in cosul online.


In primul rand, dupa cum era de asteptat, chiuveta este un element fundamental pentru orice model de baie mica. Trebuie sa alegi una potrivita stilului si spatiului din incapere, astfel incat sa o poti utiliza cat mai bine posibil. Tot pe lista de „must have” trebuie sa mai incluzi si vasul de toaleta, existand si aici extrem de multe tipuri pentru care poti opta.


Apoi, trebuie sa te decizi daca iti doresti sa incluzi o cada sau dus aici. Aceasta este o alegere destul de dificila si importanta, care depinde atat de preferintele personale, cat si de spatiul disponibil. 


Amenajarile de bai moderne sunt incomplete in lipsa unor accesorii pentru baie, care nu ofera doar functionalitate, ci si un plus de design. Opteaza pentru diferite etajere pentru baie sau suporturi pentru baie, unde sa-ti poti aseza toate obiectele de igiena personala pe care le detii. Cu cat ai mai mult spatiu la dispozitite, cu atat vei reusit sa mentii cat mai mult ordinea cu curatenia, lucru pe care si-l doreste oricine. In plus, pe site-ul nostru vei mai gasi si alte lucruri extrem de utile pentru bai amenajate, precum ar fi masuta extensibila pentru cada din bambus, care iti poate fi extrem de utila in serile in care vrei sa te relaxezi in apa cu un pahar de vin si un platou de branzeturi.


Totodata, si o oglinda poate fi considerata un „must have” aici, intrucat te ajuta sa-ti indeplinesti cu brio rutina de ingrijire a fetei si sa te aranjezi cat mai corespunzator dimineata. Opteaza pentru una care sa se potriveasca cu restul mobilierului ales, dar care ofera si o sursa de lumina individuala fata de restul iluminatului.


Si, ca tot veni vorba de lumina, aceasta joaca un rol esential in ceea ce priveste intregul design de baie mica sau mare. Pe langa iluminatul de baza, alege si unul ambiental, care sa faca intregul mediu cat mai relaxant posibil.


Mai mult, un spatiu de depozitare, pe langa rafturile despre care discutam mai sus, este crucial in orice incapere de acest gen. Alege dulapuri pentru baie care sa corespunda nevoilor tale si care sa ofere suficient spatiu, astfel incat sa poti depozita fara grija toate lucrurile personale pe care le detii.


Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uiti nici de covorasele pentru baie, care nu numai ca sunt practice, dar pot fi considerate si drept un element decorativ minunat.


Cu toate aceste obiecte, poti incepe sa cauti cele mai potrivite modele de bai mici, care sa corespunda perfect gusturilor si stilului personal.

Baie moderna mica - elementele care nu trebuie sa lipseasca din nicio baie - baie cu cada, dulap alb cu negru

Baie moderna mica - elementele care nu trebuie sa lipseasca din nicio baie - baie ingusta cu cada, chiuveta

Baie moderna mica - elementele care nu trebuie sa lipseasca din nicio baie - baie ingusta, moderna, cu leduri, dus

Baie moderna mica - elementele care nu trebuie sa lipseasca din nicio baie - chiuveta si rafturi baie

3. Idei de amenajare pentru baie - cum optimizezi mai bine spatiul dintr-o baie mica

Optimizarea spatiului dintr-o baie mica poate fi o reala provocare, intrucat iti doresti sa integrezi toate elementele de mai sus, insa intr-un loc considerabil mai restrans. Totusi, cu putina planificare in prealabil si atentie la detalii, vei putea gasi cele mai potrivite idei de bai mici, fara sa renunti la ceva ce-ti doresti neaparat sa incluzi aici. 


Asadar, intr-o baie cu dimensiuni reduse, este esential sa alegi obiecte sanitare compacte. Cumpara o toaleta care sa fie suspendata si care ocupa mai putin spatiu, in comparatie cu modelele traditionale. De asemenea, poti opta si pentru o chiuveta de colt, pentru a economisi spatiul de pe podea.


Mai mult, chiar daca iti doresti amenajarea de baie cu cada, daca spatiul este cu adevarat limitat, renunta la aceasta idee si alege, in schimb, un dus. Acesta poate fi amplasat tot intr-un colt ramas liber, iar in acest mod poti economisi considerabil spatiu. Opteaza pentru unul cu perete de sticla sau cu o perdea transparenta, pentru a crea, astfel, iluzia de spatiu deschis. In acest fel, vei reusi sa obtii atat bai amenajate modern, cat si functionale si practice.


La fel de esential mai este si sa profiti de fiecare colt si spatiu disponibil pentru depozitare. Adauga rafturi deschise deasupra toaletei sau in colturile ramase libere. De asemenea, dulapurile suspendate sau sertarele sub chiuveta pot oferi un plus de loc in care sa asezi fara grija obiectele personale pe care le detii.


Mai mult, la fel de important mai este si sa folosesti culori cat mai deschise si pale, pentru pereti, podea, dar si pentru mobilier. Aceste nuante lumineaza vizibil spatiul si creeaza iluzia de incapere mai mare. Iluminatul ambiental este si el crucial pentru a face baia sa para mai spatioasa si mai primitoare.


O oglinda mare poate face si ea minuni in amenajarea baii de apartament care are dimensiuni reduse. Alege una cat mai mare, care sa reflecte cat mai mult senzatia de lumina si spatiu mare si amplaseaz-o pe unul dintre peretii ramasi cei mai liberi.


Totodata, pentru a economisi spatiul de pe blatul chiuvetei si pentru a reusi, astfel, sa eviti aspectul de loc incarcat, alege cat mai multe accesorii suspendate, cum ar fi suporturi de periute de dinti, dispensere pentru sapun si suporturi pentru prosoape.


Nu in ultimul rand, nu uita ca intr-o baie mica, dezordinea poate face spatiul sa para si mai redus. Mentine permanent obiectele personale si produsele de uz zilnic organizate si ascunse in dulapuri sau sertare, pentru a pastra astfel incaperea ordonata.


Cu toate aceste idei de baie mica, vei reusi, cu siguranta, sa iti optimizezi cat mai mult spatiul si sa obtii decorul mult visat!

Idei amenajare baie - cum optimizezi mai bine spatiul dintr-o baie mica - chiuveta de baie cu obiecet de decor, prosop

 Idei amenajare baie - cum optimizezi mai bine spatiul dintr-o baie mica - chiuveta gri de baie

Idei amenajare baie - cum optimizezi mai bine spatiul dintr-o baie mica - baie cu dus pe colt, wc, chiuveta

Idei amenajare baie - cum optimizezi mai bine spatiul dintr-o baie mica - baie cu cada si perete de lemn

4. Amenajare baie mica - idei practice cu ajutorul carora iti poti amenaja baia

Daca dupa toate aceste informatii te-ai decis ce stil iti doresti in amenajarea ta si esti in cautarea de idei de bai moderne, mai jos, te vom inspira cu cateva variante practice de cum sa asezi mobilierul, dar si pentru ce alte detalii sa mai optezi, astfel incat sa obtii cel mai armonios si frumos spatiu posibil. 


Daca esti in cautarea de amenajare a baii inguste si lungi, atunci, fara indoiala, trebuie sa alegi obiecte sanitare compacte, dar si pe cele suspendate, dupa cum spuneam mai sus. Acestea economisesc spatiu pretios de pe podea si creeaza un aspect mai aerisit, dar, totodata, pot oferi si un design extrem de actual si modern. De asemenea, culoare lor poate fi una clasica, adica alba.


Apoi, amplaseaza o oglinda mare, care sa acopere o parte a peretelui de deasupra chiuvetei, pentru a crea un impact vizual puternic. Pentru un plus de eficienta, poti opta pentru una care are si spatiu de depozitare in spate, astfel incat sa faci rost, in acest fel, de un dulap in plus. 


Dupa ce toate elementele de baza sunt asezate la locul lor, este momentul sa adaugi in orice bai mici amenajate si rafturi deschise, pe langa clasicele dulapuri. Le poti amplasa deasupra toaletei sau in multe alte locuri lasate libere, in acest fel obtinand nu doar un plus de spatiu de depozitare, ci si un design frumos. Ele pot fi fabricate din lemn, oferind astfel eleganta de care fiecare baie mica amenajata are nevoie.


Totusi, pe langa clasicele obiecte personale pe care le vei distribui aici, poti adauga si mai multe elemente de decor, precum ar fi plantele care atarna, dar si lumanarile parfumate, care vor crea un spatiu extrem de intim si de cald.


Spuneam mai sus ca lumina este esentiala, cand vine vorba de idei de amenajari de bai mici, mai ales. Plaseaza diferite surse de lumina ambientala, cum ar fi lumanari pe baza de baterii, lampi, in colturi strategice sau pe etajere, dar nu uita si de sursa de lumina principala, care poate fi tot una calda. De asemenea, in jurul oglinzii sau in locul in care iti doresti sa creezi un impact cheie poti instala si niste leduri, care te vor ajuta sa obtii un efect vizual minunat si care sunt si foarte la moda, deci perfecte cand vine vorba de idei de bai moderne.


In final, nu uita sa-ti pui si amprenta personala asupra designului, intrucat doar asa vei putea crea acel efect de „acasa”, pe care ai nevoie sa-l simti in fiecare coltisor din locuinta ta.

Amenajare baie mica - idei practice cu ajutorul carora iti poti amenaja baia - baie neagra cu cada, chiuveta

Amenajare baie mica - idei practice cu ajutorul carora iti poti amenaja baia - baie moderna gri cu wc, chiuveta

In concluzie, speram ca modelele de amenajare de bai despre care am discutat mai sus iti vor fi de ajutor si te vor inspira pe tot parcursul acestui proces. Daca respecti cateva etape simple si reguli de baza, rezultatul final va fi, cu siguranta, unul perfect.


Sursa foto: pexels.com

Comentarii